vrijdag 16 mei 2014

Commissie Ordening Goudsector wil ruim 1.000 hectare Brownsberg Natuurpark definitief afstaan aan porknokkers….. - UPDATE: Milieuactivist Sleur: 1.000 hectare al in 2002 afgestaan

COG: ‘Dat deel is toch al verpest’

Commissie verliest de ordening van vasthoudende porknokkers en toont haar onkunde ondubbelzinnig aan

Nu 1.000 hectare, maar waar gaat het eindigen: de totale vernietiging van Brownsberg.....

16-05-2014


Paramaribo - De Commissie Ordening Goudsector Suriname, COG, heeft voorgesteld dat ruim duizend hectare van het Brownsberg Natuurpark aan kleinschalige goudzoekers wordt afgestaan. Over het voorstel wordt nog nagedacht, aldus bericht waterkant.net vandaag, vrijdag 16 mei 2014.

Natuurparkbeheerder Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname) en het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond & Bosbeheer moeten nog een definitief besluit nemen. Het ministerie wilde aanvankelijk de honderden goudzoekers verwijderen. Die hebben de afgelopen jaren behoorlijk huisgehouden in en rondom het natuurpark in Brokopondo.

Nu stelt COG voor een deel af te staan. ‘Dat stuk is toch al verpest en de gouddelvers kunnen daar doorwerken’, zegt Gerold Dompig van de commissie.

De rest van het natuurpark wordt dan hermetisch afgesloten. De COG gaat er zelf op toezien dat niemand buiten het afgestane gebied treedt. Volgens Dompig zijn de meeste goudzoekers wel te vinden voor het voorstel. Aanvankelijk weigerden ze mee te werken aan het plan van het ministerie om elders naar goud te graven. Het alternatief mijngebied moet ook nog worden gevonden. Het is wel de vraag wat de goudzoekers zullen doen als het toegewezen gebied is uitgemijnd.

Noot:
De Commissie Ordening Goudsector verliest de ordening nu van de vasthoudende porknokkers en toont ook ondubbelzinnig haar eigen falen en onkunde aan. De opmerking van Dompig dat dat deel van het natuurpark toch al verpest is, slaat uiteraard nergens op. Als dat zo is, waarom is Dompig dan niet veel eerder met die opmerking gekomen?
Ik hoop dat uiteindelijk wordt besloten om niet de 1.000 hectare aan porknokkers af te staan. Want nu is het 1.000 hectare, maar zodra die kleinschalige goudzoekers daar aan het werk zijn gaan ze ongetwijfeld binnen de kortste keren hun grenzen verleggen en is het het begin van de totale vernietiging van het natuurgebied en een deel van de unieke Surinaamse biodiversiteit.

UPDATE: De zogenoemde milieuactivist Erlan Sleur laat vrijdag 30 mei weten, via de Facebookpagina van zijn 'organisatie' Natuurvrienden van Brownsberg, dat hij Gerold Dompig heeft moeten corrigeren op een foutieve uitspraak over de toekomstige uitbreiding van het Brownsberg Natuurpark.


Deze uitbreiding van 4.840 hectare heeft volgens Sleur al plaatsgevonden in 2002 in ruil voor het afstaan van 1.000 hectare van het park in het noordoosten aan de goudzoekers, aangezien dat deel van het park al zwaar was vernietigd door de goudzoekers. 


Niettemin hadden de goudzoekers na deze afspraak in 2002 zich daarna niet aan de afspraken gehouden om niet verder het park in te gaan. Als je met goudzoekers gaat onderhandelen, is het goed als er enig historisch besef is over al hetgeen dat zich daar al heeft afgespeeld en welke afspraken er reeds waren gemaakt en vooral gebroken, aldus Sleur. 

'Ik kon de heer Dompig overtuigen van deze misstap nadat ik hem een kopie van de beschikking over de uitbreiding uit 2002 overhandigde. De heer Dompig blijkt misleid te zijn door directeur Robby Dragman van STINASU over de uitbreiding van het park', aldus Sleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten