vrijdag 12 januari 2018

Er zijn weer scalians actief op het stuwmeer...

'Is het illegaal, is het stiekem of gebeurt het met medeweten van allerlei organisaties?'


Commissie Ordening Goudsector neemt afwachtende houding aan en lijkt niet van zins spoedig in actie te komen...


Er zijn weer scalians actief op het stuwmeer. Erlan Sleur, zelfverklaard milieuactivist, en boomkenner Frits van Troon hebben sinds december vorig jaar de Commissie Ordening Goudsector (COG) op de hoogte gesteld hiervan. Sleur en Van Troon zijn gisteren weer poolshoogte gaan nemen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 12 januari 2018. 

Er zijn vier actieve scalians geteld in de buurt van Tonka eiland. Behalve op het stuwmeer is langs de oevers, ook bij Brownsberg waar het meer aan grenst, de zoektocht naar goud in volle gang. Sleur en Van Troon vragen zich af of er nieuwe besluiten zijn genomen en waarom ze niet publiekelijk bekend zijn gemaakt. Het is gedaan met de rust die er heerste geven ze aan.

Sleur kan zich niet voorstellen dat de scalians weer op het meer bezig zijn. 'Voor kerst werd ik gebeld door meneer Van Troon: “Erlan den scalians de dyaso baka!” Dan vraag je je af van wat gebeurt er hier? Is het illegaal, is het stiekem of gebeurt het met medeweten van allerlei organisaties.'Tonka eiland, dat behalve een vakantieoord ook een praktisch educatiecentrum is, wordt beheerd door Van Troon. Het eiland geniet bekendheid in binnen- en buitenland. Echter ligt het de laatste tijd verlaten bij. Het vuile water houdt de gasten weg.

Sleur en Van Troon hebben direct telefonisch contact gemaakt met de leiding van de commissie. 'Zodat ze niet kunnen zeggen dat ze niet gemeld zijn geworden of dat ze het niet wisten', geeft Sleur aan. Een paar dagen na het telefoontje zijn ze getogen naar het hoofdkwartier van de COG om verhaal te halen. Sleur deelt mee, dat Stanley Benschop, coördinator van de commissie, heeft aangegeven dat de organisatie 'op het moment met andere zaken bezig is en dat er nog gecheckt moet worden op het meer'.

Van Troon en Sleur zijn ontdaan door de reactie. Ze hadden gerekend op een optreden van de autoriteiten. Een groot deel van de oppervlakte van het stuwmeer, althans op de route van de scalians, is vervuild. De scalians verplaatsen zich om het aantal dagen naar nieuwe locaties. De drijvende goudfabrieken spitten de bodem om en net als de goudzoekers langs de oevers, wordt het afvalmateriaal gewoon weer het meer ingepompt.Klik hier voor meer berichten over de scalian-problematiek en het gedoogbeleid van de regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten