dinsdag 23 januari 2018

Minister Dodson heeft geen boodschap aan kritiek op kwestie stuwmeer scalians

'Scalians op stuwmeer treffen voorbereidingen voor een onderzoek om na te gaan waar kwik is'

'Regering voldoet aan het Minamata Verdrag en aan EITI-voorwaarden'


Het laat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) onberoerd, dat hij na zijn reactie aan het Nationaal Informatie Instituut over de activiteiten van scalians op het stuwmeer is uitgemaakt voor leugenaar. Dodson zei, dat de grote pontons bezig zijn met het verwijderen van kwik en houdt vast aan deze reactie. 

'Ik blijf bij mijn standpunt. De reactie van milieuactivist Erlan Sleur en enkele DNA-leden die deel uitmaken van de vaste parlementaire commissie van NH zijn voor eigen rekening. De feiten zijn daar.'

Dodson zegt vandaag, dinsdag 23 januari 2018, in de Ware Tijd, dat bij het zuigen van kwikresten er soms enkele grammetjes goud vrijkomen. Volgens de minister gaat het om ongeveer 50 gram per dag, wat volgens hem niet eens voldoende is voor benzine voor een scalian.

De minister zegt verder, dat de scalians op het stuwmeer voorbereidingen treffen voor een onderzoek om na te gaan waar kwik is en hoe het zich verplaatst (heeft). Hiermee voldoet het ministerie onder andere aan het Minamata Verdrag en aan EITI-voorwaarden (Extractive Industries Transparency Initiative). Het eerste richt zich op een kwik beheersbare wereld, terwijl het bij het tweede gaat om het beschermen van het milieu bij mijnbouw werkzaamheden en met name transparantie.

De scalians zijn bezig met het zuigen van kwik in het stuwmeergebied achter Brownsberg.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten