dinsdag 19 december 2017

Colombia strijdt tegen illegale goudwinning in het departement Chocó

Strijdkrachten Colombia brengen de financiën van Gulf Clan in de Pacifische regio slag toe


De Colombiaanse strijdkrachten hebben een gecoördineerde operatie uitgevoerd tegen illegale mijnbouw langs de rivieren Atrato, Quito en San Pablo, in het departement Chocó. De autoriteiten hebben negen goudmijnen stilgelegd en vijf machines in beslag genomen die werden gebruikt voor de illegale winning van minerale afzettingen, samen met 15 graafmachines en baggermachines (goudpontons). 

De operatie, uitgevoerd in oktober-november 2017, heeft de georganiseerde gewapende groep Gulf Clan een zware financiële klap toegebracht van meer dan $ 4,2 miljoen.

'We werken aan het vernietigen van machines die worden gebruikt voor de illegale winning van minerale afzettingen', zei de Colombiaanse leger Brigade-Generaal Mauricio Moreno Rodríguez, commandant van de gezamenlijke Task Force Titán, die de operatie leidde, tegen Diálogo (digitaal militair magazine van het U.S. Southern Command).

'Goudpontons zijn constant aanwezig; ze doen aan alluviale goudwinning, wat het type goud is dat aanwezig is in het departement Chocó.' 'Grond- en riviertroepen identificeren locaties waar illegale mijnbouw plaatsvindt. De Colombiaanse luchtmacht geeft ons luchtfoto's en real-time directe beelden', zei de Colombiaanse marinekorps majoor Luis Ángel López Ardila, coördinator van de  gezamenlijke Task Force Titán, tegen Diálogo. 'Deze 'draken' (twee verdiepingen tellende goudpontons) en constructiematerialen zijn bewegende elementen; hier vandaag, maar morgen 8 of 10 kilometer verder.'

'Voorouderlijke gemeenschappen voeren ambachtelijke goudwinning uit met technieken die een geringe invloed op het milieu hebben. Criminele groeperingen geven echter de voorkeur aan het mechaniseren van het proces om de productie te verhogen, omdat ze profiteren van het afpersen van goudzoekers. Ze vragen geld voor de productie en verkoop van metaal. Om een (mijn) te bouwen of toegang te hebben met een van deze 'draken' (goudzoekers) betaal je tussen $ 16.000 en $ 20.000', aldus Brigade-Generaal Moreno.


'Tijdens het mijnbouwproces klimt een crimineel op iedere 'draak' en rekent af voor elke pond goud. Een 'draak' produceert 4 of 5 pond per week, en (goudzoekers) moeten ongeveer een half pond per week afgeven, (gelijk aan) $ 10.000 als ze worden verkocht.'

De neotropische regio Chocó, bekend als biogeografisch Chocó, is een van de de meest biodiverse regio's op de planeet. Colombia is een mega divers land - een van de veertien in de wereld met een op de tien soorten bekende flora en fauna. De schade van goudwinningsactiviteiten zonder een milieubeheersplan heeft echter al een stempel gedrukt. 'We zijn op zoek geweest naar de belangrijkste locaties, waar willekeurige vervuiling plaatsvindt, en het is gelukt om goudpontons te detecteren', zei Moreno.

(Bron: Google Earth/Sriname Mirror)

'Als het op industriële schaal gebeurt, het baggeren van de rivierbedding, dan vereist dat ontbossing. Wij geloven dat één enkele 'draak' milieuschade veroorzaakt of 4 tot 5 hectare per week elimineert.'

Goudwinning vereist kwik en cyanide, chemische stoffen waarvan het gebruik in kleine hoeveelheden grote vervuiling veroorzaakt. Lokale bewoners, of ze nu in de goudwinning werken of niet, krijgen een hoge dosis kwik in hun lichaam. Geconfronteerd met deze situatie kwamen verschillende gemeenschappen samen en overtuigden het Constitutionele Hof om vonnis T-622/16 af te geven (zie hierna), een ongekend vonnis in Colombia, waarin de Atrato-rivier wordt erkend als een onderwerp van rechten. Het vonnis dwingt verschillende entiteiten om de rivier te beschermen en schoon te maken. De regering dringt er bij het ministerie van Nationale Defensie op aan om illegale mijnbouw in de rivier de Atrato en zijn zijrivieren te neutraliseren en uit te roeien.



'De uitspraak stelt, dat 21 van de 23 vissoorten in de Atrato-rivier besmet zijn met kwik en ongeschikt zijn voor menselijke consumptie', aldus majoor. López. 'Evenzo hebben verschillende studies van CODECHOCÓ [Autonome regionale organisatie voor duurzame ontwikkeling van Chocó], het milieuagentschap van het departement Chocó, en verschillende universiteiten vastgesteld dat het percentage kwik bij mensen die regelmatig contact hebben met de rivier in dit gebied zeer hoog en gevaarlijk voor de mens is.

In 2017 verhoogde de Colombiaanse regering het aantal acties tegen illegale mijnbouw met 11 vanaf 2016. Volgens cijfers, die López aan Diálogo toonde, resulteerden in 2017 de 38 operaties tegen illegale mijnbouw in 73 arrestaties, het beëindigen van 45 illegale mijnen, inbeslagname van 42 graafmachines, 52 goudpontons, één bulldozer, twee sorteerroosters, twee motorboten en 27.460 gallons brandstof.

(Suriname Mirror/Diálogo)