dinsdag 12 februari 2013

Ministers van Natuurlijke Hulpbronnen Suriname en Guyana spreken over kleinschalige goudwinning

Guyana en Suriname zoeken samenwerking op gebied van kleinschalige goudwinning

Illegale goudhandel vanuit Guyana


12-02-2013   Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen ontving op 8 februari 2013 minister Robert M. Persaud van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu uit Guyana, die een werkbezoek aan Suriname heeft gebracht. Er werd over het uitdiepen en verstevigen van een samenwerking op het gebied van mijnbouw tussen beide landen gesproken. 

Deze bespreking op ministerieel niveau was een uitvloeisel van de ontmoeting die de president van Suriname, Desi Bouterse, had met de president van Guyana, Donald Ramautar. Er is toen onder andere gesproken over een duurzame samenwerking tussen de twee landen op het gebied van natuurlijke hulpbronnen.

Minister Hok en minister Persaud zijn het erover eens, dat het van wederzijds belang kan zijn dat Suriname en Guyana nauwer samen gaan werken . Er is een groot gebied voor samenwerking geïdentificeerd variërend van kennis en informatie uitwisseling tot gezamenlijke scholings- en trainingsprogramma’s voor de kleine mijnbouw- en oliesector.

De bewindslieden wisselden van gedachten over de illegale klein mijnbouw die zich ook enige tijd in Guyana de kop heeft opgestoken. Minister Persaud informeerde minister Hok over de problemen die Guyana ervaart met de illegale goudhandel.

De twee ministers spraken af dat er gesprekken zullen volgen tussen deskundigen uit de mijnbouwsector van Suriname en Guyana diepgaand te praten over zaken in deze sector. Dit zal moeten leiden tot een gezamenlijke uitvoerbaar plan. De ministers waren ingenomen met de goede sfeer waarin het gesprek heeft plaatsgevonden en zijn ervan overtuigd dat Suriname en Guyana wederzijds voordeel kunnen halen uit de samenwerking op het gebied van de mijnbouw, zo laat het ministerie dinsdag 12 februari 2013 weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten