zondag 10 maart 2013

Journalist Trommelen in boek 'Gowtu': Brownsberg Natuurpark vernietigd met medeweten van WWF Guianas

Slechts drie centrale thema's in 'Gowtu'

Boek geeft beperkt beeld van kleinschalige goudsector

10-03-2013


Volgens de Nederlandse onderzoeksjournalist Jeroen Trommelen, werkzaam voor de Volkskrant, is het Surinaamse Brownsberg Natuurpark, vernietigd door illegale goudzoekers met medeweten van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Guianas.

Die kwestie, de moord op goudzoeker Remphry King en de zogenoemde grootverdieners in de goudsector staan centraal in zijn gisteren, zaterdag 9 maart 2013, gepresenteerde boek ‘Gowtu, klopjacht op het Surinaamse goud’ . De presentatie vond plaats bij de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam in combinatie met een forumdiscussie, zo is vanavond te lezen in een artikel van Stuart Rahan in de webeditie van de Ware Tijd.

Trommelen heeft voor het boek een jaar onderzoek gedaan in Suriname.

Hij beweert dat er veel geheimzinnigheid en weinig transparantie is over wie de concessiehouders zijn in de goudindustrie.

Met de instelling van de Commissie Ordening Goudsector in december 2010 is een aanzet gegeven tot transparantie en ordening van de goudsector. Toch zal veel meer inhoudelijk werk verricht moeten worden om het spook van corruptie te verjagen, aldus Trommelen. Over de voorzitter van de commissie zegt Trommelen: ‘Ik vind Gerold Dompig een man die wel iets wil doen, maar ik zie dat hij tegen politieke obstakels oploopt waardoor er minder uit z’n handen komt als zou kunnen.’

Op de presentatie overhandigde de schrijver symbolisch het eerste exemplaar van het boek aan zijn vader Gerard, die stand-in was voor Leo King, de vader van de omgekomen goudzoeker Remphry. King krijgt zijn exemplaar opgestuurd.

Noot:
Jammer, dat het boek volgens de Ware Tijd slechts drie centrale thema's belicht van de kleinschalige goudwinning. Als dat werkelijk zo is, dan geeft het boek een onvolledig, beperkt, beeld van de sector en voldoet het zeker niet aan mijn verwachtingen.

Daarenboven, mag ik hopen dat Trommelen niet alleen - als het gaat om de vernietiging van het Brownsberg Natuurpark - zijn pijlen heeft gericht op het WWF Guianas. Immers, ook de Surinaamse regering, verantwoordelijk ministers, de president en de Commissie Ordening Goudsector waren al lange tijd op de hoogte van de aanwezigheid van illegale goudzoekers in het Brownsberg Natuurpark. Het kan niet zo zijn dat alleen verwijten door Trommelen worden gemaakt in de richting van het WWF Guianas, maar dat hij het ook heeft 'aangedurfd' om kritisch te zijn over de regering, verantwoordelijk ministers en de Commissie Ordening Goudsector.

Onder 8 februari 2013 op dit blog is veel op feiten gestoelde informatie te vinden over alle aspecten van de kleinschalige goudwinning in Suriname, dus ook over de affaire Brownsberg Natuurpark, over de moord op Remphry, over de Commissie Ordening Goudsector, enzovoorts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten