woensdag 7 augustus 2013

Commissie Ordening Goudsector weert BEP-parlementslid Asabina van bijeenkomst (krutu) te Brokopondo

Gerold Dompig, voorzitter Managementteam Commissie Ordening Goudsector, en zijn commissie hebben kennelijk moeite met kritiek

Niet uitnodigen politicus Asabina duidt op onvermogen commissie om met kritische geluiden om te gaan

07-08-2013


Paramaribo - Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina, wonende te Marshallkreek in het district Brokopondo, heeft van de Commissie Ordening Goudsector geen uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan een krutu met het traditioneel gezag en met Makamboa-goudzoekers, de vereniging van goudzoekers in Nieuw Koffiekamp, in het weekeinde van 3 en 4 augustus. De commissie had het traditioneel gezag van Brokopondo gevraagd de krutu te houden vanwege de gerezen spanningen op de goudvelden.


Alle leden van De Nationale Assemblee, Districtsraadsleden en Ressortraadsleden van het district zouden formeel zijn uitgenodigd door de commissie. Asabina ontving echter geen invitatie. Hij is noch door de commissie noch door districtscommissaris Yvonne Pinas uitgenodigd om deel te nemen aan deze vergadering.

De BEP-parlementariër heeft de Commissie Ordening Goudsector met regelmaat kritisch benaderd en haar opstelling naar de lokale goudzoekers toe afgekeurd. De commissie kan volgens Asabina nog steeds niet aantonen met welk plan zij de zogenaamde ordening in het binnenland doorvoert en wat het resultaat is van twee jaar ordening op de goudvelden.

‘Ik zou ze op de krutu vragen stellen die ze waarschijnlijk niet leuk zouden vinden’, stelt het Assembleelid. De BEP’er had fel geageerd tegen het optreden van de commissie naar de lokale goudzoekers toe. Volgens Asabina haalt de commissie de mannen het brood uit de mond door hen te verdrijven naar plaatsen waar er eigenlijk geen goud te vinden is. De BEP’er verwerpt aantijgingen van de commissie als zouden de lokale goudzoekers zich bevinden op voor hen illegale plaatsen, zoals het natuurpark Brownsweg, het Roma-exploitatiegebied van IAmGold en nabij de Suralco Afobakadam.

Asabina hoopt dat de Commissie Ordening Goudsector zich zal houden aan de afspraken die gemaakt zijn met de lokale goudzoekers van Nieuw Koffiekamp en Brownsweg, zodat er inderdaad sprake zal zijn van duurzame rust in de goudwinningsgebieden van Brokopondo.

Het Dagblad Suriname bericht verder vandaag, dat de goudzoekers van de Makamboa-groep een andere concessie toegewezen krijgen waar zij aan goudwinning mogen doen. Volgens NDP-parlementslid Frederik Finisie gaat het om een gebied dat achter Nieuw Koffiekamp ligt en dat door de Commissie Ordening Goudsector al onderzocht is op de aanwezigheid van goud.

Ook de goudzoekers van Brownsweg krijgen een concessiegebied toewezen, dat naar zeggen van Finisie ligt in de omgeving van kilometer 39 van het verlengde van de weg naar Pokigron. De toewijzing is één van de uitkomsten van krutu in Brokopondo. De commissie stelt echter als voorwaarde, dat zowel de Makamboa-goudzoekers als die van Brownsweg zich beter organiseren.

Finisie spreekt met klem tegen, dat de commissie de lokale goudzoekers eerder zou hebben verwezen naar plaatsen waar er geen goud te vinden was. ‘De commissie heeft gewerkt met een geprojecteerde kaart van Makamboa en ze de plekken toegewezen die zij zelf wilden. Achteraf bleek dat er geen goud daar lag’, zegt Finisie. Hij bevestigt tegenover de krant, dat hij voor deze krutu was uitgenodigd door de commissie en de districtscommissaris die hem een dag ervoor telefonisch vroeg aanwezig te zijn op de speciale ontmoeting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten