zaterdag 14 september 2013

Porknokker Nieuw Koffiekamp bij verwijdering 'per ongeluk' in een been geschoten

Makamboa vindt dat situatie steeds erger wordt

Goudzoekers ten einde raad - Zaak dreigt te ontploffen 

Rosebel betreurt 'incident'

14-09-2013


Paramaribo - Een goudzoeker uit Nieuw Koffiekamp is vandaag gewond geraakt tijdens de verwijdering van porknokkers uit het concessiegebied van IAmGold/Rosebel Gold Mines. De man is vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Dennis Pryor van de lokale goudzoekersorganisatie Makamboa zegt vanochtend, zaterdag 14 september 2013, op Starnieuws dat de situatie steeds erger wordt.

Drie mannen hebben gisteren SRD 6.000 aan de politie van Brokopondo moeten betalen, omdat ze werden aangehouden. Volgens Pryor zou dat onterecht zijn gebeurd. De politie heeft echter verklaard, dat het om een economisch delict ging en de zaak buiten proces werd afgewikkeld. ‘Ze waren op een particuliere weg en gingen naar hun goudveld’, aldus Pryor.

‘Wij willen dat de president naar ons luistert. De problemen zijn nu te veel geworden. Er komt maar geen oplossing. Nu is er weer een persoon gewond geraakt. Wij zijn toch ook mensen. We kunnen niet zo worden behandeld’, stelt Pryor. Hij zegt verder, dat het dorp opnieuw in rep en roer is. Er is contact gezocht, via het ABOP-Assembleelid Marinus Bee, met minister Edward Belfort van Justitie en Politie. ‘Wij zijn nu ten einde raad en kunnen geen kant op’, zegt Pryor.

Over de situatie van de gewonde porknokker kon nog geen informatie worden gekregen.

Rosebel Gold Mines/IAmGold heeft via een eigen persbericht laten weten, dat de goudzoeker per ongeluk in een been zou zijn geschoten.

Het incident vond plaats tijdens een gezamenlijke patrouille van de Rosebel security, de politie en leden van de Commissie Ordening Goudsector in een van hun industriële zones, het Koolhovengebied, naar aanleiding van melding van illegale activiteiten in dat gebied.


Het bedrijf is bezig om de familie van de betrokkene op de hoogte te stellen van het gebeurde. Rosebel zal assistentie en ondersteuning bieden aan de betrokkene en zijn familie. Het Rosebel Emergency Response team is na het ongeluk onmiddellijk in actie gekomen. Rosebel heeft relevante overheidsinstanties en stakeholders geïnformeerd en is een onderzoek gestart om de oorzaak van het ongeluk vast te stellen. De lokale autoriteiten zullen een eigen onderzoek instellen.

Het Rosebel management laat weten het incident te betreuren en zal alles doen om de oorzaak van het incident vast te stellen en herhaling te voorkomen. Het management benadrukt dat de veiligheid van werknemers en de omliggende gemeenschappen is gewaarborgd.

 

Noot:
Met dank aan onduidelijk beleid Commissie Ordening Goudsector..... Indien de porknokkers niet eindelijk een nieuw gebied toegewezen krijgen, zal de situatie vandaag of morgen ontploffen in het gebied rond Nieuw Koffiekamp..... Laat Bouterse de commissie opheffen en mensen met kennis van zaken aan het werk zetten om een definitieve oplossing te vinden voor de kleinschalige goudzoekers rond het IAmGold-gebied...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten