maandag 2 september 2013

Zuid-Afrikanen naar Suriname om oude goudmijnen leeg te mijnen en te herstellen

Initiatief van Commissie Ordening Goudsector

Heeft Suriname geen eigen mensen dit zouden kunnen doen?

02-09-2013


Paramaribo - Zuid-Afrikanen hebben belangstelling om oude goudmijnen te herstellen. Een pilotproject dat de Commissie Ordening Goudsector (COG) in het eerste kwartaal van 2014 met hen gaat uitvoeren, moet de haalbaarheid van het project onderstrepen. ‘En het gaat ons geen cent kosten’, beweert Gerold Dompig vandaag, 2 september 2013, in de Ware Tijd.

Gerold Dompig (Bron foto: de Ware Tijd)
De manager van de COG stelt, dat het om een werkwijze gaat, waarbij voor beide partijen winst te behalen valt. Er zou nog voldoende goud te halen zijn uit de door porknokkers uitgemijnde gebieden. Zij halen slechts veertig procent van het goud uit de grond, zo schrijft de krant. De Zuid-Afrikanen, die in staat zijn de resterende zestig procent te mijnen, zullen als tegenprestatie de gebieden moeten herstellen. Dat houdt in het gebied kwikvrij maken, de gaten dichten en de vegetatie herstellen.

De uit twaalf man bestaande groep is onlangs door ambassadeur Wilfried Roseval naar Suriname gebracht. ‘En het zijn grote jongens’, beweert Dompig. Ingenieurs, mijneigenaren en equipmentbouwers zijn met de commissie om de tafel gaan zitten en zijn ook het veld ingetrokken.

‘Ze willen het ordeningsproces op een zakelijke manier ondersteunen’, aldus Dompig. Eén van de opties die de manager ziet, is dat de buitenlanders materieel plaatsen waarmee kwikvrij goud gewonnen kan worden, waar de porknokkers groepsgewijs gebruik van kunnen maken als zij niet het geld kunnen opbrengen om ze te kopen.

Noot:
Dompig kondigde overigens in 2012 de komst aan van een speciaal fonds waar kleinschalige goudzoekers een beroep op zouden kunnen gaan doen voor het financieren van milieuvriendelijke winningsmethoden. Voor zover bekend is dat fonds tot op de dag van vandaag er nog steeds niet. Maar, hij kondigde in hetzelfde jaar ook aan, dat met ingang van januari 2013 de Surinaamse goudvelden kwikvrij zouden zijn…….

Nu beweert de voorzitter van het Managementteam van de Commissie Ordening Goudsector dat Zuid-Afrikanen naar Suriname worden gehaald om te gaan mijnen in oude, niet meer in gebruik zijnde goudmijnen, en dat zij vervolgens de door hun uitgemijnde gebieden gaan herstellen. Dit alles zou Suriname geen Surinaamse dollarcent kosten. De vraag zou gesteld kunnen worden, waarom lokale mensen niet in staat zouden kunnen zijn om in de oude goudmijnen te gaan werken en ze, nadat ze leeg zijn gemijnd, te herstellen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten