maandag 24 maart 2014

WWF Guianas: Het Nassaugebergte wacht zelfde lot als het Brownsberg Natuurpark

WWF Guianas komt wel beetje laat met haar 'waarschuwing'

Natuurbeschermingsorganisatie loopt constant achter de feiten aan

24-03-2014


Paramaribo - Het Nassaugebergte kan hetzelfde lot als het Brownsberg Natuurpark treffen. Het World Wildlife Fund (WWF) Guianas stelt vandaag, maandag 24 maart 2014, in de Ware Tijd dat steeds meer illegale goudzoekers in het gebied actief zijn.

'We moeten ervoor waken dat het Nassaugebied een tweede Brownsberg wordt', zegt country director Laurens Gomes van de natuurbeschermingsorganisatie.

Het WWF Guianas maakte twee jaar geleden bekend, naar aanleiding van een door de organisatie gemaakte fotorapport, dat ruim vijftig illegale goudmijnen in het Natuurpark Brownsberg waren. Politici en de samenleving reageerden geschokt, terwijl al jarenlang bekend was dat illegale goudzoekers actief waren in het door de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) te beschermen natuurpark. Stinasu stond echter de illegale goudwinningspraktijken oogluikend toe.

Na de publicatie van het rapport is er echter nauwelijk iets in het Browsberg Natuurpark veranderd. Het gebied is zo lek als een mandje en nog steeds kunnen goudzoekers hun werkzaamheden uitvoeren.

Harttiella crassicauda, foto Trond Larsen, met dank aan bioloog Jan Mol
Het Nassaugebied heeft een ecosysteem met bijzondere diersoorten, waaronder een vis die op geen andere plek ter wereld te vinden is. 'Er zijn goudzoekers bezig op de hellingen, in de kreken, tot op het Suralco-terrein', zegt Gomes.

Bauxietbedrijf Suralco, die concessiehouder is van meer dan achtduizend hectare op het gebergte, liet eind vorig jaar weten dit jaar weer aan de slag te gaan met het Nassauproject, na een tijdelijke stopzetting als gevolg van slechte marktprijzen voor bauxietgrondstoffen en producten.

Het project is van belang voor de multinationa om de bauxietindustrie in Suriname voort te zetten. Suralco heeft geïnvesteerd in een milieustudie en een plan opgesteld om het milieu zo min mogelijk aan te tasten. 'Het is zonde om te zien dat de moeite die Suralco heeft genomen om een plan te ontwikkelen om milieuschade van hun werkzaamheden te minimaliseren, vernietigd wordt door illegale activiteiten', meent Gomes.

Noot:
Het WWF Guianas komt hier wel een beetje erg laat mee. Immers, al in oktober 2011 waarschuwde bioloog Jan Mol voor de risico's van mijnbouw voor de biodiversiteit in dat gebied. Maar, zijn waarschuwing was aan dovemansoren gericht, gelet op de komende ontwikkelingen in het oosten van Suriname, ook goudwinning door de Amerikaanse multinational Newmont! Het lijkt wel of het WWF Guianas constant achter de feiten aanloopt en zich niet hard durft op te stellen tegen het gevoerde regeringsbeleid als het gaat om mijnbouwontwikkelingen. Pas als de put eigenlijk al deels gedempt is laat het WWF iets van zich horen...... Deze organisatie kan feitelijk net zo goed uit Suriname vertrekken of de overkoepelende WWF-organisatie moet een nieuwe directeur aanstellen voor het WWF Guianas die wel durft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten