maandag 28 april 2014

Assembleelid Bee (ABOP) wil ontbinding van Commissie Ordening Goudsector

Komt het einde van Commissie Ordening Goudsector eindelijk in zicht?

Veel vragen bij handelwijze commissie en communicatie met bevolking

28-04-2014


Paramaribo - De fractie van de A Combinatie in De Nationale Assemblee wil dat de Commissie Ordening Goudsector wordt ontbonden. Deze commissie zou volgens waarnemend-fractievoorzitter Marinus Bee (ABOP) niet voldoen aan de doelstellingen en kost het land bijzonder veel geld.

Bee deed deze oproep vanochtend, maandag 28 april 2014, tijdens de behandeling van de begroting 2014. Hij was de eerste spreker die aan het woord kwam. Bee steldem dat er veel kosten worden gemaakt door de commissie. Vorig jaar werd 26 miljoen Srd uitgegeven voor ordening van de sector. Er zijn volgens het coalitielid te weinig verdiensten tegenover de kosten.

‘De commissie zou de staatsinkomsten verhogen en de veiligheid opvoeren.’ Dit is volgens Bee niet het geval.

Volgens hem is er ook sprake van belangenverstrengeling. De A Combinatie vindt dat er geen vertrouwen is in de commissie. Er is ook onvoldoende transparantie. De richtlijnen op de goudvelden zijn onduidelijk. Daarom vraagt Bee om de commissie te ontbinden en de taken over te hevelen naar bestaande ministeries, aldus bericht Starnieuws.


Noot:
Eindelijk! Hopelijk vindt de oproep van Bee gehoor in het parlement en komt er binnenkort een einde aan de Commissie Ordening Goudsector. Een commissie die nauwelijks enige openheid van zaken geeft in de richting van de bevolking. De commissie heeft amper gecommuniceerd met de bevolking, geen enkel inhoudelijk rapport uitgebracht en geen enkele financiële verantwoording afgelegd. Veel geopperde plannen en ideeën zijn nimmer tot uitvoering gekomen. De registratie van goudzoekers lijkt volledig te zijn mislukt, zo ook het innen van belasting bij de goudzoekers. Een toegezegd fonds om goudzoekers te ondersteunen bij het aanschaffen van milieuvriendelijke goudwinningsmaterialen is nog steeds niet van de grond gekomen. Ook is een gedane toezegging dat met ingang van januari 2013 er geen kwik meer te vinden zou zijn in de goudvelden niet nagekomen. Enzovoorts, enzovoorts.

Al bij eerdere berichten heb ik gepleit voor het opzetten van een soort algemeen goudwinnings instituut, speciaal gericht op de kleinschalige goudwinningssector. Een instituut waar iedereen terecht kan met vragen over die sector. Een instituut dat exact in kaart brengt waar welke goudzoekers aan het werk zijn. Kortom, een voor iedereen toegankelijk kenniscentrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten