vrijdag 4 april 2014

Regering Colombia beloont tipgevers van illegale goudwinningsactiviteten met goud

Colombia bindt strijd aan met illegale goudwinning


04-04-2014 Obsession Magazine, Paul Kraaijer/Colombia Reports


President Juan Manuel Santos Colombia heeft gisteren bekendgemaakt, dat de regering tipgevers met goud gaat belonen die informatie verstrekken over illegale goudwinningsactiviteiten in Colombia. Dat bericht vandaag, vrijdag 4 april 2014, de nieuwswebsite Colombia Reports. Hij zei dit tijdens een veiligheidsconferentie in de stad Cali.

‘Wij hebben het belangrijke besluit genomen om een beloning te verstrekken tot 10 procent van het inbeslaggenomen goud, dankzij klachten van gemeenschappen, van de burgers.’

‘Als een burger meldt, dat er ergens een illegale mijn actief is of dat ergens goud is afkomstig van illegale mijnbouw en de Nationale Politie, de autoriteiten, nemen dat goud in beslag, dan mag die burger 10 procent van dat goud houden’, zei Santos, bijgestaan door de commandant van de Nationale Politie, Rodolfo Palomino.

Santos hoopt dat dit initiatief het land gaat helpen in de strijd tegen illegale goudwinning, dat volgens hem ‘desastreuze gevolgen heeft voor het land’, zowel sociaal, economisch als voor het milieu.

Illegale goudwinning zorgt voor miljoenen inkomsten voor actieve guerillagroepen als de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en ELN (Ejército de Liberación Nacional), die tot voor kort afhankelijk waren van ‘belasting’ op de drugsindustrie. Meer recent hebben paramilitaire groepen als ‘Los Rastrojos’ en ‘Los Urabeños’ illegale mijnbouw opgenomen in hun criminele portfolio.

Een in maart door de Nationale Politie uitgebracht rapport bevestigt, dat deze groepen grote stukken bos omhakken als onderdeel van hun operaties en kwik en cyanide, dat zij in de goudwinning gebruiken, dumpen in rivieren die door de boven Pacific regio stromen, niet ver van waar de president gisteren het woord voerde.

Het hoofd van de afdeling Milieu van het bureau van Procureur-generaal Gloria Elsa Arias verklaarde in november 2013 dat verschillende soorten illegale mijnbouw gezorgd hebben voor grote milieuschade, maar ook voor een aantal andere misdrijven. ‘We kunen niet alleen het mijnbouwproces onderzoeken, omdat het een sociaal probleem is. In deze sector is sprake van gerapporteerde gedwongen arbeid. Er is ook bewijs voor kinderarbeid en zelfs (kinder)prostitutie’, aldus Arias.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten