donderdag 29 mei 2014

Bewoners dorp Baling Soela, Brokopondo, zijn gedrag Commissie Ordening Goudsector zat

Toegang kostgrondjes door zwaar bewapende leden commissie gebarricadeerd

29-05-2014


Paramaribo - De bewoners van het dorp Baling Soela in het district Brokopondo zijn moe van de Commissie Ordening Goudsector (COG). Dorpsbewoner Sergio Maabo laat vandaag, donderdag 29 mei 2014, via het Dagblad Suriname weten, dat de bewoners van het dorp geen werkzaamheden mogen uitvoeren op de ‘weg van Suralco’ die leidt naar de hulpdam, omdat de COG ter plekke een tweede poort heeft geplaatst. Daarmee is ook de toegang tot de kostgronden gebarricadeerd.

Ook zouden manschappen van de commissie zware wapens ter plekke geplaatst hebben om de bewoners van het dorp af te schrikken.

Maabo weet dat ‘volgens normaal gebruik’ de ongeveer 700 bewoners van het dorp gebruik mogen maken van de weg, zolang zij de sleutel bij de kapitein van het dorp halen. In geval de sleutel niet beschikbaar is, zijn er twee paadjes naast de poort aangelegd, zodat de dorpelingen gemakkelijk hun kostgronden kunnen bereiken. De COG heeft thans op de hele brug zand geplaatst, waardoor mensen niet meer aan de zijkant kunnen lopen. De manschappen van de commissie staan zwaar bewapend bij de tweede poort en zien erop toe dat niemand toegang meer krijgt tot de kostgronden. Aangifte bij de politie heeft ook geen positief resultaat opgeleverd. De mensen zijn volgens Maabo afhankelijk van de kostgronden.

Van de COG mogen de dorpelingen niet meer aan kleinschalige goudwinning in het gebied doen. Dit zorgt voor veel ontevredenheid onder de bewoners, die van mening zijn dat zij recht hebben op de gronden aldaar, omdat zij generaties daar hebben gewoond en het hebben onderhouden. Bovendien zouden anderen nu toch bezig zijn met de goudwinning en de commissie zou dat toelaten.

Op 21 mei gingen de bewoners van Baling Soela over tot het barricaderen van de Afobakaweg die leidt naar Brokopondo Centrum. Door tussenkomst van minister Edward Belfort van Justitie en Politie en de parlementariërs Ronny Brunswijk (ABOP) en Diana Pokie (A-Combinatie) lukte het om de situatie onder controle te krijgen. De bewoners waren dinsdag uitgenodigd voor een bespreking met de president.

Pokie stelt, dat het gesprek met de president normaal voortgang heeft gevonden en dat de regering en de betrokken parlementariërs er alles aan doen om de situatie zo spoedig mogelijk te herstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten