woensdag 7 mei 2014

In beslag genomen goudpontons (skalians) mogen van rechter niet geveild worden

(Bron foto: Commissie Ordening Goudsector)
Raad van Beroep moet eerst beslissen op door eigenaar ingestelde beroepen

07-05-2014


Paramaribo - Bardacon Ernesto, de eigenaar van de zogenaamde skalians ofwel goudpontons die in april door de Dienst der Directe Belastingen in beslag werden genomen, heeft de rechtszaak die hij tegen de Staat Suriname had aangespannen, gewonnen. Dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 7 mei 2014.

Kantonrechter Anand Charan verbood de gedaagde, de Staat Suriname, om tot openbare verkoop over te gaan van de in beslag genomen goederen. De openbare verkoop stond aanvankelijk gepland voor maandag 5 mei 2014.

De gedaagden mogen niet overgaan tot executie totdat de Raad van Beroep, ingesteld bij artikel 59 Wet Inkomstenbelasting, heeft beslist op de door Bardacon ingestelde beroepen. De magistraat heeft hierbij ook de beslaglegging van de in beslag genomen pontons opgeheven. Indien de staat geen uitvoering geeft aan het vonnis, moet zij een dwangsom van 100.000 Srd per dag betalen tot een maximum van 10.000.000 Srd.

De Belastingdienst heeft in april tijdens een actie een aantal van deze drijvende goudmijnbedrijven in beslag genomen, nadat de eigenaren niet konden voldoen aan hun betalingsverplichting. Vanwege de vele miljoenen dollars die hiermee gemoeid gaan, werden de belastingambtenaren en leden van de Commissie Ordening Goudsector, uit veiligheidsoverwegingen tijdens de operatie begeleid door politietroepen.

De Belastingdienst had in totaal miljoenen geclaimd van eigenaren van de zogeheten skalians. De dienst had een jaar of twee geleden informatie van de commissie verkregen, dat er skalians actief waren op de Marowijnerivier, waarbij registratiegegevens werden doorgespeeld. Er werden toen op ongeveer 17 skalians aanslagen opgelegd en exercities gepleegd over de minimale goudproductie van de skalians.

De skalianhouders zouden vaak zijn uitgenodigd voor een betalingsregeling, maar de reactie was zeer teleurstellend. De Belastingdienst vond dat het meer dan hoog tijd was om over te gaan tot actie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten