vrijdag 8 augustus 2014

BOG-onderzoek: Te hoog kwikgehalte in hoofdhaar bewoners district Brokopondo

Onderzoekresultaat niet verrassend

BOG: 'Nu vaststellen wat te doen, nu hoge kwikgehaltes zijn vastgesteld'

08-08-2014


Paramaribo - Bij vijf procent van een groep van 64 onderzochte bewoners in het district Brokopondo is een te hoog kwikgehalte aangetroffen bij een onderzoek van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Het betreft een proefproject waaraan de bewoners hebben deelgenomen. Het gaat om willekeurig geselecteerde proefpersonen. Het onderzoek is beperkt tot het haar. Het BOG heeft namelijk geen gecertificeerd referentiemateriaal voor onderzoek naar kwik in bloed en urine.
'Je moet kunnen aangeven dat het gehalte dat je hebt gemeten correct is', zegt BOG-functionaris Jan Quik in de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 8 augustus 2014.

Bij de vijf procent met een te hoog gehalte is ruim vijf microgram kwik gemeten per gram haar. Volgens Quik is vooral belangrijk vast te stellen wat te doen, nu zulke hoge gehaltes zijn vastgesteld.

Het BOG wil het onderzoek uitbreiden. Brokopondo maakt deel uit van gebied waar goud gewonnen wordt en daarbij wordt nog steeds het giftige kwik gebruikt, dat in kreken, rivieren en het stuwmeer terecht komt. De mensen raken vergiftigd door het eten van vis.

Het is overigens niet de eerste keer in Suriname dat onderzoek is verricht onder binnenlandbewoners naar concentraties van kwik in hoofdhaar. In dit artikel wordt een reeks van onderzoeken opgesomd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten