woensdag 6 augustus 2014

Zo'n 650 'illegale' goudzoekers moeten Roma-goudmijn IAmGold verlaten

Commissie Ordening Goudsector werkt aan ontruiming

Makamboa-porknokkers mogen tijdelijk blijven

06-08-2014


Paramaribo - De ongeveer 650 goudzoekers die geen ‘recht’ hebben om in de Roma-goumijn op het terrein van IAmGold te werken moeten komend weekeinde dat gebied hebben verlaten. De ongeveer 150 porknokkers die bij de goudzoekersorganisatie Makamboa te Nieuw Koffiekamp zijn aangesloten, mogen blijven tot de brug over de Mindrinetkreek naar een nieuw werkgebied klaar is.

Dat zegt de voorzitter van het Managementteam en woordvoerder van de Commissie Ordening Goud Sector Gerold Dompig vandaag, woensdag 6 augustus 2014, in de Ware Tijd. Hij verwacht dat de werkzaamheden aan de brug nog ongeveer een zullen maand duren.

In februari van dit jaar werd, na ingrijpen van president Desi Bouterse, afgesproken dat de ongeveer 150 goudzoekers van Nieuw Koffiekamp nog drie maanden mochten blijven werken op de concessie van IAmGold. Daarna zouden ze naar een nieuw werkgebied gaan, maar daar moet het Canadese goudmijnbedrijf eerst een weg en brug naartoe aanleggen. De weg is inmiddels klaar, maar de bouw van de brug had vertraging opgelopen, aldus Dompig.

In de tussentijd waren er echter steeds meer goudzoekers naar de Roma-goudmijn getrokken. Nadat IAmGold ruim twee weken geleden aan de bel trok, werd de ordeningscommissie ingeschakeld. Afgelopen weekeinde is de organisatie begonnen met de ‘schoonmaakacties’ in de mijn.

‘Aan alle goudzoekers is zaterdag via flyers gevraagd hun werkzaamheden stop te zetten en zich te komen registreren. Zondagavond lag alles al stil. Daarom verwacht ik dat die personen die er niet horen, komend weeekeinde allemaal uit eigen beweging weg zullen zijn.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten