woensdag 29 oktober 2014

Uit Meriangebied verwijderde Paramaccaner goudzoekers nog zonder nieuw werkgebied

Een oude porknokkers goudwinningslocatie in Meriangebied.
Commissie Ordening Goudsector zou nieuwe werklocatie aanwijzen

'We verkopen één voor één onze machines om schulden te betalen'


Goudzoekers van de stam der Paramaccaners zitten nog steeds zonder werk. De regering is beloftes om een nieuw goudwinningsgebied voor de goudzoekers aan te wijzen, nog niet nagekomen. Er wordt nog gewacht, hoewel sommigen al failliet zijn, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 29 oktober 2014.

Geld dat geleend is voor het delven in het Meriangebied kan niet terug worden betaald. Het gebied waar multinational Surgold/Newmont grootschalig goud gaat winnen, moest worden verlaten. Dat is al ruim een half jaar geleden.

'De situatie is dat geen van ons die daar werkten nu nog brood heeft. We verkopen één voor één onze machines om schulden te betalen', zegt woordvoerder Hendrik Babel. Het beloofde alternatief blijft intussen uit.

De commissie Ordening Goudsector Suriname zou het allemaal regelen. Volgens de commissie is alles in orde, maar de Paramaccaners ervaren dat toch wat anders. 'Steeds weer wordt ons door commissie voorgehouden dat er een gebied is. Maar, tot nu toe heeft niemand ons gebracht om aan te wijzen dat dit het gebied is', aldus Babel.

Merian ligt in het leefgebied van de Paramaccaners, één van de kleinere marronstammen in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten