maandag 10 november 2014

Arbeidsinspectie: Goudopkoopbedrijven in Paramaribo voldoen aan gestelde voorwaarden

Volgens Arbeidsinspectie zijn er geen risico's door kwikuitstoot bij goudopkoopbedrijven

10-11-2014


Paramaribo - Volgens de heer Swamipersad, inspecteur generaal van de Arbeidsinspectie, voldoet ieder goudopkoopbedrijf in Paramaribo aan de voorwaarden die aan die bedrijven gesteld zijn. 'Wanneer het gaat om uitstoot van kwikdamp, en de opkoop van goud, voldoen de bedrijven aan de voorwaarden.'

Swamipersad zegt in De West van gisteravond, maandag 10 november 2014, dat de overheid maatregelen heeft getroffen om de kwikuitstoot te voorkómen en er dus helemaal geen sprake is hiervan. Deze uitspraken zijn in tegenstrijd met de protestactie, die afgelopen zaterdagmiddag werd gehouden tegen het opzetten van een goudopkoopbedrijf aan de Maretraiteweg op het Boys Sportcentrum.

Verschillende goudopkoopbedrijven die zijn gevestigd in Paramaribo, zo ook de nieuwe vestiging te Maretraite, laten kwikdamp en overige schadelijke gassen vrijkomen bij het goudzuiveringsproces.

Volgens Dennis Wip, milieudeskundige en docent aan de Anton de Kom Universiteit, zorgt de opname van kwik in het lichaam voor gezondheidsproblemen in de hersenen en de nieren, en bij kinderen kan de opname van kwik in het lichaam zelfs zorgen voor een lager IQ, wat schrikbarend is. Meermaals zijn petities ingediend, waar tot nog toe geen reactie op bevonden is. De regering lijkt maar niet te luisteren naar de burgers die haar op het hart drukt iets aan de schadelijke uitstoot te doen, ook voor de toekomstige generatie.

Volgens de laatste telling in 2012 zijn er zo’n 70 goudverwerkingsbedrijven in Paramaribo en loopt dit aantal alleen maar op.

Het DOE-Assembleelid Carl Breeveld was zaterdag ook aanwezig bij de protestactie, om de buurtbewoners te ondersteunen. 'Activiteiten als deze zijn er om een stukje bewustwording te creëren, en hopelijk zal de regering dit zien als een signaal om tot actie over te gaan. Hoe lang het uiteindelijk zal gaan duren, is tevens afhankelijk van de wil van de politieke leiders en de wil van burgers om op te staan voor hun rechten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten