zaterdag 6 december 2014

Commissie Ordening Goudsector laat toegangswegen tot Roma-goudput IAmGold afsluiten

Geen verwijdering porknokkers, maar afsluiting toegangswegen


Suriname zal niet langer illegale goudzoekers tolereren in de Roma-goudput, die zich bevindt in de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Een speciale eenheid van politie, Nationaal Leger en de Commissie Ordening Goudsector gaat alle wegen naar Roma afsluiten. Hierdoor kunnen goudzoekers geen voeding en brandstof meer naar het gebied vervoeren, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 6 december 2014.

'We zullen de zaken dichtknijpen totdat er geen lucht meer in kan. We kunnen niet telkens het verblijf van goudzoekers in de Romapit verlengen', zegt Gerold Dompig, voorzitter van het Managamentteam van de commissie, die al enkele eerdere pogingen heeft gedaan de illegale zoekers te verwijderen.

Door voor deze manier te kiezen hoopt de overheid een directe confrontatie met de goudzoekers en daarmee escalatie te voorkomen.

De goudzoekers moeten uit de Roma-goudput verdwijnen, omdat IAmGold daar zelf goud wil winnen. Als dat niet kan, zal Rosebel Gold Mines genoodzaakt zijn om vijfhonderd man te ontslaan, zo liet Rosebel eerder aan de overheid weten en daarmee de druk opvoerend op de overheid om actie te ondernemen.

Dompig beweert, dat de goudzoekers een andere werklocatie hebben toegewezen gekregen. De weg daar naar toe is af is en er zijn kokers geplaatst in de Mindrinetikreek voor een oeververbinding. Ook heeft de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst volgens Dompig al kunnen vaststellen dat er goud is in het aan de goudzoekers toegewezen terrein.

Noot:
Hoe denkt de commissie dit te kunnen organiseren? Er zullen dag en nacht agenten en militairen de toegangswegen moeten controleren, anders zijn de porknokkers gewoon binnen de kortste keren weer aan het werk in de Roma-goudput van IAmGold. En, nu plotseling weet de GMD wel dat er goud in de grond zit in het aan de goudzoekers nieuwe toegewezen werkgebied??? Dompig stelde altijd nooit vooraf te kunnen weten of ergens goud in de grond zit. Daar kom je pas achter als je gaat graven, zo zei hij steeds...... (Op 20 december op deze website een groot artikel over vier jaren Commissie Ordening Goudsector, over het feitelijk failliet van de commissie, met wel of geen antwoorden op door de redactie aan Dompig gestelde vragen inzake een aantal heikele issues in de kleinschalige goudwinning......)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten