donderdag 26 maart 2015

Illegale goudzoekers Roma-goudput IAmGold hadden ook bordelen opgezet en hielden danspartijen

Asabina (BEP): '10 Vergunningen van overheid voor illegale goudzoekers druppel op gloeiende plaat'


Gerold Dompig van het Managementteam van de Commissie Ordening Goudsector zegt vanochtend, donderdag 26 maart 2015, in de Ware Tijd in reactie op de ontruiming van illegale goudzoekers in de Roma-goudput van IAmGold in Brokopondo, dat de mannen niet alleen illegaal in het gebied waren, maar illegale activiteiten organiseerden zoals het opzetten van bordelen en danspartijen met muziekbands. 

'We kunnen de zaken niet meer toestaan en ze moeten nu weg.' De commissie is afgelopen dinsdag gestart met de ontruiming van illegale goudzoekers. 'Ik had gedacht dat het om vijftig man zou gaan, maar het zijn er tussen honderd en honderdvijftig. Binnen een paar dagen zal het gebied vrij zijn van deze goudzoekers.'

'De tien vergunningen die de overheid in orde heeft gemaakt voor de illegale goudzoekers, zijn een druppel op een gloeiende plaat, omdat er meer veel meer mannen zijn die een vergunning nodig hebben', zegt het BEP-Assembleelid Ronny Asabina. Hij reageert op de ontruiming van porknokkers uit het concessiegebied van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold, eigenaar van de Rosebel.

Zes goudzoekers werden dinsdag in verzekering gesteld. Asabina zegt verder, dat de goudzoekers geen geloof hebben in de commissie Ordening Goudsector Suriname (OGS), die de taak heeft om onder meer de illegale goudwinning terug te dringen en om georganiseerd ondernemerschap te stimuleren en zo belasting te innen.

'De commissie heeft hierin gefaald, want er vinden toch zoveel moorden plaats op de goudvelden in Brokopondo. Ook zijn aan veel van de mannen geen werkterreinen toegewezen', stelt de parlementariër.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten