vrijdag 25 september 2015

NH en Rosebel/IAmGold in gesprek over illegale goudzoekers bij Roma-goudput

Minister Dodson: 'Volgens Rosebel is situatie onhoudbaar, omdat de mannen blijven komen'


25-09-2015  De Surinaamse Krant/de Ware Tijd


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het goudbedrijf Rosebel Gold Mines NV/IAmGold praten over een mogelijke oplossing voor het goudzoekersprobleem bij de Romapit. In dit concessiegebied van de goudmijn zijn al geruime tijd honderden illegale goudzoekers aan het werk en ze willen niet weg. 

'Rosebel Gold Mines heeft aan ons kenbaar gemaakt, dat de situatie onhoudbaar is, omdat de mannen blijven komen', zegt NH-minister Regilio Dodson vandaag, vrijdag 25 september 2015, in de Ware Tijd.

Zelf heeft hij nog geen idee hoe het probleem opgelost zal moeten worden. Hij wijst erop dat Rosebel Gold Mines (eigendom van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold) de veiligheid op haar concessie hoog in het vaandel wil houden, maar door de aanwezigheid van de illegale porknokkers wordt haar reputatie geschaad.

Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de Commissie Ordening Goudsector, zegt dat zijn organisatie wacht op instructies van de Staat. 'Wij zijn de uitvoerders en staan klaar om op te treden tegen de illegaliteit.'

Ondanks dat de concessieaanvragen van goudondernemers uit Nieuw Koffiekamp, die in de Roma-goudput opereren, al sinds december 2014 door de overheid zijn goedgekeurd, hebben slechts twee van de negen aanvragers hun vergunning opgehaald.

Rosebel Gold Mines NV, Makamboa (de organisatie van gouddelvers in Nieuw Koffiekamp) en president Desi Bouterse kwamen op 7 februari2014 overeen, dat de lokale bevolking nog drie maanden goud mocht zoeken in de concessie van Rosebel. Die termijn werd echter steeds verlengd, omdat de weg naar het gebied, dat aan de illegale goudzoekers is toegewezen, niet af was. De weg is echter al geruime tijd geleden aangelegd door Rosebel voor rond 600.000 Amerikaanse dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten