dinsdag 1 december 2015

Illegale goudzoekers in Roma-goudput IAmGold moeten binnen paar dagen vertrekken

Makamboa: 'Wij willen niet in gevecht raken met de Staat'


01-12-2015  De Surinaamse Krant/de Ware Tijd


De regering lijkt na vele maanden de knoop definitief te hebben doorgehakt. Binnen enkele dagen moeten de honderden illegale goudzoekers de Roma Pit verlaten. Er is wel onduidelijkheid of dat uiterlijk zaterdag moet gebeuren of uiterlijk de dinsdag daarop, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 1 december 2015.

Nationaal veiligheidschef Melvin Linscheer en Kenneth Slooten, coördinator van het Bureau Volkscontacten van het Kabinet van de President, hebben zondag in gesprek met de belangenorganisatie van de goudzoekers te Nieuw Koffiekamp, Makamboa, zaterdag genoemd als uiterste vertrekdag. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke hulpbronnen houdt het echter op volgende week dinsdag. Als ze niet vrijwillig vertrekken, dan zal dat met de harde hand gebeuren.

Feit is dat de aanvankelijke deadline in een brief van 28 november aan de illegale goudzoekers was gesteld op uiterlijk gisteren, op straffe van ontruiming, is komen te vervallen. De Roma Pit maakt deel uit van de concessie van Rosebel Gold Mines/IAmGold. Dit bedrijf probeert al vele maanden de goudzoekers weg te krijgen.

'Wij wilden tot de eerste week van januari blijven, maar we werden voorgehouden dat Rosebel Gold Mines internationale gerechtelijk stappen heeft ondernomen tegen de Staat. Als we zaterdag niet vertrekken, zullen we door de Commissie Ordening Goudsector ontruimd worden en wij willen niet in een gevecht raken met de Staat', zegt Melleo Naana, vertegenwoordiger van Makamboa.

Naana wijst erop. dat veel mensen van dit dorp hun brood verdienen in de goudsector en ze zouden gisteravond een vergadering houden om te bekijken hoe ze met deze ontwikkeling zullen omgaan. Volgens hem wil het goudbedrijf dat de goudzoekers buiten de concessie goud gaan zoeken, maar daar zou geen of weinig goud zijn. Daarom vinden de gouddelvers dit alternatief niet rendabel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten