donderdag 9 juli 2015

Oude informatie over kwikverontreiniging in Guianas door het WWF Guianas in 'nieuw' rapport gegoten

Met begin juli uitgebracht rapport wil WWF weer aandacht vragen voor risico's kwikvervuiling

09-07-2015  Door: Paul Kraaijer/De Surinaamse Krant


Het WWF Guianas heeft begin juli een 'nieuw' rapport uitgebracht inzake kwikverontreiniging in Suriname, Frans-Guyana en Guyana.

Het 'nieuwe' rapport is feitelijk samengesteld uit al verschenen rapporten en dergelijke, om maar weer eens aandacht te vragen voor allerlei risico's verbonden aan het gebruik van kwik in de kleinschalige goudwinning.

Het rapport citeert ook uit onderzoeksrapporten van de Amerikaan Daniel Peplow, welke rapporten feitelijk door de Surinaamse regering zijn en worden genegeerd en Peplow mag zelfs Suriname niet meer in.

Het STVS-programma Mmanten Taki besteedde vanochtend aandacht aan het rapport. Daartoe was als zogenoemd kwikdeskundige uitgenodigd Erlan Sleur, die net zoveel verstand heeft van kwik als u en ik, werkelijk. Waarom kon niemand van het WWF Guianas, samensteller van het rapport, dat rapport toelichten? Dan was de uitleg deskundiger en betrouwbaarder geweest.

Maar, het rapport brengt dus niets nieuws onder de zon. Het WWF zou eens haar stem wat krachtiger moeten laten horen in de richting van de regering, maar daar is de organisatie te huiverig voor, het is dan ook gen actiegroep maar meer een nette salonfähige gesprekspartner voor de overheid.

Voor meer informatie over het gebruik van kwik in de kleinschalige goudwinning en de daaraan verbonden risico's voor de biodiversiteit en de gezondheid van inheemsen en marrons in het achterland, klik hier.