donderdag 7 januari 2016

Assembleeleden uit binnenland niet happig om te reageren naar media op kwestie scalians in Sarakreekgebied

Ministerie van NH informeert bewoners gebied 8 januari over scalianactiviteiten in hun leefgebied

07-01-2016 De Surinaamse Krant/de Ware Tijd


Inwoners van het Sarakreekgebied worden morgen door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen geïnformeerd over de goudwinningsactiviteiten van salians in het gebied. Drie scalianeigenaren hebben vanaf 31 december 2015 toestemming gekregen van het ministerie om hun activiteiten te verplaatsen naar Sarakeek, zo is vandaag, donderdag 7 januari 2016, te lezen in de Ware Tijd.

In het derde kwartaal van 2015 werds besloten om de drijvende goudbedrijven op het stuwmeer aan banden te leggen. Deze bedrijven hebben nu vergunning.

Ronnie Asabina, toenmalig parlementslid voor de BEP, heeft keer op keer zijn stem laten horen over de activiteiten op het stuwmeer. Hij is als klankbord opgetreden toen de dorpelingen hun beklag wilden doen, maar als hem nu om een reactie wordt gevraagd, wil hij echter niets zeggen. Niet hij alleen houdt de lippen stijf op elkaar, ook de parlementariërs Frederik Finisie (NDP) en Diana Pokie (ABOP).

Pokie zegt, dat zij bij de begrotingsbehandeling volgende week dit thema zal aansnijden.

Als parlementariër in het vorige college had Asabina gedreigd een motie in te dienen om de winning van goud op de bodem van rivieren en kreken aan banden te leggen en gefaseerd af te bouwen. Hij was van oordeel dat de mijnbouwwet niet voorziet in die manier van goudwinning.

Sarakreek is één van de gebieden waar het rivierwater vervuild is, waardoor de lokale bewoners geen drinkwater hebben. Slechts de was kan nog gedaan worden. Vernomen wordt, dat na het verplaatsen van de activiteiten naar Sarakreek drinkwaterleidingen zullen worden aangelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten