vrijdag 17 juni 2016

Illegale goudzoekers in Surgold/Newmont-concessiegebied vrezen binnenkort verwijderd te worden

Directeur Surgold: 'We hebben goede verstandhouding met goudzoekers en eenieder respecteert de grenzen'

16-06-2016  De Surinaamse Krant/de Ware Tijd


Illegale goudzoekers van Paramacca die actief zijn in het concessiegebied van Surgold/Newmont, Meriangebied, vrezen dat ze binnenkort uitgezet zullen worden. De samenwerkingsovereenkomst die zaterdag is getekend tussen de gemeenschap van Paramacca en Surgold heeft die angst sterker gemaakt. 'Den man teken wan overeenkomst san e meki taki a dyersi taki a presi seri. Wi e frede taki den man o puru unu fu unu wroko presi', zegt goudzoeker Etson Ceder van Paramacca vandaag, donderdag 16 juni 2016, in de Ware Tijd. 

Er wordt onder meer gewerkt in een gebied dat bekendstaat als Toematoe.


 Hij beweert dat veel gezinnen afhankelijk zijn van goudwinning, omdat er geen ander werk in het gebied is. 'We kunnen niet zomaar naar de stad gaan om daar werk te zoeken. Ook zijn we dit werk al gewend.'

Adriaan van Kersen, directeur van Surgold, zegt dat het bedrijf en de overheid deze kwestie zullen aanpakken. Aan de gouddelvers concessie verstrekken kan de oplossing worden. Voorwaarde is dat ze kwikvrij mijnen en Surgold kan hen hierbij helpen.

 Hij benadrukt dat er geen illegale goudzoekers zijn in het gebied waar Surgold zijn goudmijn heeft opgezet. De mensen zitten wel in het concessiegebied, maar komen niet in de buurt van Surgolds goudmijn. 'We hebben een goede verstandhouding met de kleinschalige mijnbouwers in het gebied en eenieder respecteert de grenzen', zegt Van Kersen.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat het ministerie bezig is om de illegaliteit te ordenen. Het ministerie wil concessie uitgeven aan deze goudondernemers, onder voorwaarde, zoals ook een eis is van Surgold/Newmont, dat zij kwikvrij dienen te mijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten