woensdag 31 augustus 2016

Commissie Ordening Goudsector bemoeit zich met verhitte situatie onder goudzoekers te Baling Soela

COG-coördinator Benschop: 'Als ze niet willen luisteren, gaan we zaken opschalen'



31-08-2016  De Surinaamse Krant/de Ware Tijd


De coördinator van de presidentiële Commissie Ordening Goudsector (COG), Stanley Benschop, heeft een delegatie gestuurd naar Baling Soela om met lokale goudzoekers te praten over het geschil met mijnbouwbedrijf Boss Enterprises. De onderneming, onder leiding van Narpath Bissumbhar, wil de goudzoekers, die hij enige tijd heeft gedoogd, niet langer toelaten op de concessie. Dit is bij hen niet in goede aarde gevallen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 31 augustus 2016.

Ze verzetten zich tegen de werkzaamheden van de goudonderneming. Die moest hierdoor bijvoorbeeld zwaar materieel voor het open stoten van een weg terugtrekken. Benschop houdt wel rekening met onverzettelijke goudzoekers. 'We gaan eerst via dialoog de kwestie proberen op te lossen, maar als ze niet willen luisteren, gaan we zaken opschalen.'




Hij wil echter niet zeggen of zijn commissie hard zal optreden tegen de lokale goudzoekers, indien ze volharden in hun standpunt. Hij hoopt echter op een afdoende oplossing van het geschil.

Benschop zegt verder, dat de commissie zal zorgen dat de goudonderneming niet wordt belemmerd om zich te begeven naar haar concessie.

Ivan Maabo, woordvoerder van Simrabs, een naamloze vennootschap, die door de goudzoekers van Baling Soela is opgericht, erkent dat Boss Enterprises rechten heeft voor het gebied. Maar, het kan er bij hem niet in, dat de goudonderneming opereert in het gemeenschapsbos van het dorp en dat de lokale goedzoekers dat niet mogen doen. Het concessieterrein van het bedrijf overlapt het gemeenschapsbos. 'Wij hebben ook recht om in ons gebied te werken en dat moet duidelijk zijn.' 

'We staan altijd open om te praten, omdat we niet willen vechten tegen anderen, maar we willen wel duidelijk weten waar we mogen werken', aldus de woordvoerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten