vrijdag 11 november 2016

Veertien aangehouden actievoerders die weg naar Rosebel barricadeerden weer in vrijheid gesteld

Politie heeft geen bewijs aangedragen, dat arrestanten werkelijk barricades hadden opgeworpen

11-11-2016  De Surinaamse Krant/Starnieuws


De veertien actievoerders die aangehouden waren door de politie bij de barricadeactie van de toegangsweg tot de Rosebel-goudmijn zijn na hun voorgeleiding bij het Openbaar Ministerie vrijgelaten. De politie kon niet bewijzen, dat zij daadwerkelijk de barricades hadden opgeworpen. Dit meldt Starnieuws vanmiddag, vrijdag 11 november 2016.

Politiecommissaris Robby Ramjiawan, commandant Regio Zuid, zegt in een reactie, dat het Openbaar Ministerie de opdracht heeft gegeven om alsnog via beeldmateriaal verdachten te identificeren.

Bij de voorgeleiding ontkenden de aangehoudenen de barricades te hebben opgeworpen. Zij gaven aan dat zij als publiek ter plekke waren en de actievoerders hebben ondersteund.

 Ramjiawan merkt op dat veel mensen niet erbij stil staan, dat het om een strafbaar feit gaat, wanneer wegen worden geblokkeerd. Er staat een behoorlijke straf op. Hij verwijst naar artikel 214 van het Surinaams Wetboek van Strafrecht:

Hij die opzettelijk enig werk dienende voor het openbaar verkeer of het luchtverkeer vernielt, onbruikbaar maakt of beschadigt, enige land- of waterweg verspert of een ten aanzien van zodanig werk of zodanige weg genomen veiligheidsmaatregel verijdelt, wordt gestraft: 
1. met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten is; 
2. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten