woensdag 6 september 2017

Scalians actief op Lawarivier en bij Stoelmanseiland ondanks alarm politica Nading (NDP) in juli

Goudpontons vervuilen rivier waardoor het water onbruikbaar is voor lokale bewoners

- NDP-Assembleelid Nading vindt dat tegen scalians eindelijk eens moet worden opgetreden
Minister Dodson stelt met onderzoek naar scalians bezig te zijn


Ondanks het indringende betoog van Assembleelid Aida Nading (NDP) in juli over vervuiling van het Lawagebied door goudzoekers, is er nauwelijks iets veranderd. Bewoners uit de omgeving klagen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 6 september 2017, dat de situatie alleen maar verergert. Scalians zijn bezig om de Lawarivier onbevaarbaar te maken, terwijl het water door omwoelen van de rivierbedding ernstig wordt vervuild. 

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt bezig te zijn met onderzoek. Hij is op de hoogte van de scalian die bij 'Peruaan kampu', ook genoemd 'Antonio Brinco', bezig is met het zoeken naar goud. De bewindsman beloofde nadere details hierover te zullen verschaffen. 

Nading zegt, dat veel Brazilianen in dat deel van het land naar goud zoeken. Ook zij heeft minister Dodson hierover benaderd. Nading rapporteert, dat een scalian ook bij Stoelmanseiland aan het werk is. De lokale bewoners ondervinden enorme last van de gevolgen van kleinschalige goudwinning. 

Het Assembleelid merkt op, dat volgens de minister kapiteins ook betrokken zijn bij de scalians  en toestemming geven aan de scalianhouders om activiteiten te ontplooien. Zij vindt dat er controle moet zijn, ook al zouden dorpsbesturen tegen betaling een oogje dichtknijpen. 

De vaargeul zit vol met riviergrind door de mijnbouwactiviteiten. Het water wordt dusdanig vervuild, dat het niet gebruikt kan worden door de bewoners die langs de rivier wonen. Ading vraagt zich af of er belasting wordt betaald door de Brazilianen die actief zijn in het gebied. 

Naast de activiteiten van de goudzoekers, wordt her en der vuil gedumpt langs de rivier. Het vuil van de winkels wordt opgehaald door Brazilianen die dit gewoon langs de rivier dumpen. Nading zal poolshoogte nemen en weer alarm slaan over de situatie. Zij vindt dat er opgetreden moet worden.

Niet bekend  is of enige actie wordt/is ondernomen tegen scalians ter hoogte van Maripasoula.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten