woensdag 7 februari 2018

Minister Dodson: 'Verbruik en in bezit hebben van kwik niet bij wet geregeld'

Dodson streeft naar geleidelijke afbouw dit jaar van kwikgebruik


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei gisteren in de Assemblee, dat kwik in Suriname geleidelijk aan verbannen zal worden. Dit is volgens hem geen gemakkelijke opgave. In 2016 is ongeveer 14.000 kilo goud geproduceerd, waarvoor evenveel kwik wordt gebruikt. Bij ratificatie het Minamata Verdrag erkent Suriname, dat het onjuist gebruik van kwik negatieve effecten op het milieu en de menselijke gezondheid heeft. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 7 februari 2018.


Tijdens de openbare commissievergadering over het Minamata Verdrag in De Nationale Assemblee heeft de bewindsman aangegeven, dat er een inventarisatie plaatsvindt van productie die kwik bevat. In sommige medische apparaten komt kwik voor.

Dodson deelde mee, dat op 26 februari een nationale dialoog zal worden gehouden met steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, de UNDP. Hier zullen alle betrokkenen starten met de discussie over het uitvoeringsmodel. Er is ook een samenwerking met de buurlanden Frans-Guyana en Guyana.

Dodson gaf aan dat in de wetgeving verbruik en in bezit hebben van kwik niet is geregeld. Nergens is aangegeven dat kwik verboden is. Er is wel een smokkelroute via Guyana-Nickerie-Paramaribo. Er is 128 kilo kwik te Burnside (Coronie) in beslag genomen. De smokkelaars zijn beboet wegens een economisch delict.

Kwik staat op de zogenoemde negatieve lijst. Mensen die kwik importeren hebben daar vergunning voor nodig. Kwik dat in apparaten zit wordt niet geregistreerd wanneer dit niet wordt opgegeven. Dit is opgenomen in de actiepunten die uitgevoerd zullen worden.

De minister verwacht dat medio dit jaar diverse zaken al in orde zijn, waardoor de geleidelijke afbouw van gebruik van kwik in werking kan worden gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten