dinsdag 12 maart 2013

Bewoners Wit Santi bezorgd over komst Kaloti goudraffinaderij

Zorgen over mogelijke verontreiniging grondwater en over kwikdampen door komst 'minthouse'

NIMOS niet benaderd voor advies over 'minthouse', maar neemt ook niet zelf initiatief

12-03-2013


Bewoners van het inheemse dorp Wit Santi zijn bezorgd over de mogelijke negatieve effecten voor het milieu met de komst van de Kaloti goudraffinaderij (minthouse) dichtbij het dorp. Ze vrezen dat de lucht met kwikdamp vervuild kan worden en dat het grondwater verontreinigd kan raken door andere afvalstoffen.

‘We willen weten of er rekening is gehouden met vervuiling van onze leefgemeenschap. Vooral de gezondheid van de mensen moet niet in gevaar komen’, aldus kapitein Patrick Mande van Wit Santi dinsdag 12 maart 2013 in de Ware Tijd.

Begin deze maand werd de eerste steen gelegd voor de bouw van het minthouse, waar oud gezuiverd zal worden. De goudraffinaderij wordt opgezet door Kaloti Jewellery Group in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wordt bijgestaan door president Bouterse bij het leggen van een eerste steen. (Bron foto: Commissariaat district Para)

Winston Wilson, vertegenwoordiger van de Kaloti Jewellery Group in Suriname, was voor de krant niet bereikbaar voor commentaar.

Directeur Cedric Nelom van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) reageert met de mededeling dat zijn instituut nog niet benaderd is om advies uit te brengen over de raffinaderij. Hij kan nog niet zeggen of het minthouse negatieve gevolgen zal hebben voor het milieu en de mens. ‘We weten nog niet hoe het bedrijf te werk zal gaan.’

Noot:
Het is op dit moment onduidelijk of Kaloti van de Surinaamse overheid vergunning heeft gekregen of nog gaat krijgen voor het gebruik van kwik in het 'minthouse'. Opmerkelijk is de reactie van het de directeur van het NIMOS, welk instituut weer blijk geeft geen eigen initiatief te nemen en kennelijk wacht tot zij opdracht krijgt voor het uitbrengen van een advies. De zorgen onder de inheemsen van Wit Santi zouden voor het instituut voldoende aanleiding moeten zijn om in actie te komen......

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten