dinsdag 12 maart 2013

Groot aantal 'drop-outs' werkzaam op de goudvelden

Jongens van 15 en 16 jaar aan het werk als sjouwer en graver
  
BEP-Assembleelid Ajaiso luidt alarmbel

12-03-2013


‘Hoe groot het aantal is, is mij niet bekend, maar ik weet dat er veel drop-outs van de lagere school werken op de goudvelden’, zegt BEP-Assembleelid Waldie Ajaiso uit Sipaliwini vandaag, dinsdag 12 maart 2013, in het Dagblad Suriname.

Het zijn meestal opgeschoten jongens van boven de 15 en 16 jaar die de lagere school verlaten en gaan werken in de goudmijnen. ‘De goudkoorts trekt veel van deze jongens aan’, zegt het DNA-lid. Ajaiso vindt het een trieste ontwikkeling. De jongens werken er meestal als sjouwer en graver.

‘Alleen al voor het graven krijgen ze een gram goud. En dat is een aardig bedrag’, zegt Ajaiso. De parlementariër zegt dat de Commissie Ordening Goudsector nog veel werk te verzetten heeft in het binnenland. De goudordening dient deze gevallen op de velden te rapporteren en door te spelen naar de bevoegde instanties die mogen optreden.

‘Dat is ook hun taak, het heeft allemaal te maken met de ordening’, aldus het BEP-assembleelid.

Ajaiso vindt, dat er in deze ook een belangrijke taak is weggelegd voor het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. ‘Als het ministerie niet in staat is de randvoorwaarden te creëren dat kinderen in het binnenland op een adequate manier onderwijs kunnen genieten, dan zal je deze uitspattingen krijgen.’

Het DNA-lid hoopt dat de bevoegde autoriteiten die moeten waken voor de leerplicht en ervoor dienen te zorgen dat kinderen gratis onderwijs krijgen, zich niet van verantwoordelijkheden zullen onttrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten