vrijdag 12 april 2013

Directeur van Ortalis Resources vindt ophef in Assemblee niet nodig

Ortalis heeft ter verkrijging goudconcessie bij Pakira alle wegen normaal bewandeld
  
Ook Brunswijk heeft concessie in Pakiragebied

12-04-2013


Paramaribo - Hans Chitoe, algemeen directeur van Ortalis Resources NV, zegt vandaag op de nieuwswebsite Starnieuws, dat hij alle wegen normaal heeft bewandeld om de concessie van 8.300 hectare in het district Marowijne te krijgen voor zijn werkzaamheden. Volgens hem is de aanvraag het afgelopen jaar gedaan, nadat bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) geïnformeerd was over vrij domein in het gebied.

Chitoe stelt, dat de stukken opgemaakt werden en dat advies uitgebracht moest worden door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosheer (RGB) en de districtscommissaris (dc) van Marowijne. 'Binnen korte tijd had RGB positief geantwoord, terwijl de dc niks van zich had laten horen. Toen heeft minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, het afgelopen jaar, een besluit genomen. Wij kregen de beschikking en we hebben aan alle verplichtingen, zoals de wet dat voorschrijft, voldaan. De NV heeft kleine mannen en er zijn daarom 500 aandeelhouders.'

Deze concessie aan de Pakirakreek maakt deel uit van de ‘Area of interest’ van Surgold. Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee bracht deze zaak aan het rollen in het parlement tijdens de behandeling van de gouddeals met IAmGold en met Surgold/Newmont.

 

Volgens de algemeen directeur is een geoloog bezig na te gaan welke delfstoffen in het grondgebied voorkomen. Uit voorlopig onderzoek kan gesteld worden dat het gaat om goud, mica, Surinamiet en andere delfstoffen. De economische waarde van Surinamiet moet nog vastgesteld worden.

Chitoe benadrukt, dat de eerste investering voor exploratie ruim vijf miljoen Amerikaanse dollar is. 'Met dit project zal er veel werkgelegenheid worden gecreëerd. Ook gaan wij deskundigen moeten importeren voor werkzaamheden. Na drie maanden komt het geologisch rapport uit en dan kunnen wij overgaan tot werkzaamheden op het grondgebied.'

Ook ABOP-parlementariër Ronnie Brunswijk heeft een grote concessie, vlak naast Ortalis Resources NV, in het gebied. Deze staat geregistreerd onder de naam Robruns Resources NV, aldus Starnieuws. Op deze concessie wordt voornamelijk goud gewonnen.

Chitoe vindt dat de heisa die in het parlement is ontstaan niet nodig is, omdat hij de normale weg bewandeld heeft en aan alle vereisten heeft voldaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten