maandag 22 juli 2013

Commissie Ordening Goudsector tovert konijn uit de grote hoed

Boze porknokkers Nieuw Koffiekamp krijgen eigen goudmijn

Zwalkend 'beleid' commissie

22-07-2013


Paramaribo - De ontevreden goudzoekers van Nieuw Koffiekamp krijgen een eigen mijn. Dit meldt althans de Commissie Ordening Goudsector, zo is vandaag, maandag 22 juli 2013, te lezen in de Times of Suriname. De commissie bereikte een compromis met de goudzoekers na lang onderhandelen. Het mijnbouwgebied van de Canadese multinational IAmGold, eigenaar van de Rosebel goudmijn, zal met rust gelaten worden.

Het laatste was een absolute voorwaarde bij de onderhandelingen.

‘Ik heb gezegd dat we niet meer kunnen accepteren dat de mannen in het gebied gaan van IAmGold’, zegt Gerold Dompig van de commissie. Samen met deze bewoners van Nieuw Koffiekamp gaat worden gezocht naar een mijngebied. De concessie van IAmGold, waar het dorp midden in ligt, is aanlokkelijk. Door de jaren heen is er veel goud gewonnen.

De gewoonte was vaker om in het concessiegebied van IAmGold te gaan graven. Het bedrijf heeft dit steeds als levensgevaarlijk en dus onverantwoordelijk bestempeld. Bovendien wordt zo ook verlies geleden.

De meningsverschillen kwamen vorige week woensdag, 17 juli, tot een zoveelste escalatie. Illegale goudzoekers werden door IAmGold uit het concessiegebied verwijderd waarbij materieel van de porknokkers door leden van de gewapende machten zouden zijn vernield. Hierop ontstaken de goudzoekers in woede en staken een bedrijfsauto van IAmGold in brand en vernielden een bus.

Noot:
De Commissie Ordening Goudsector maakt rare sprongen. Eerst was er sprake van het uitgeven van een groot gebied van een paar duizend hectare aan de porknokkers van Nieuw Koffiekamp, om ze daarmee definitief uit het concessiegebied van IAmGold te krijgen. En nu is er sprake van een 'eigen goudmijn'. Zomaar, plotseling, komt dit uit de lucht vallen. Kennelijk gaat de commissie nu eindelijk in overleg met de porknokkers en wordt gezamenlijk gezocht naar een nieuw goudwinningsgebied en bepaalt de commissie niet alleen in welk gebied de goudzoekers mogen werken.
Maar, hiermee wordt deze hele kwestie nog onduidelijker en onbegrijpelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten