maandag 22 juli 2013

Inheems dorp Pakira als concessie uitgegeven aan goudbedrijf

Bewoners Pakira willen intrekking goudconcessie Ortalis Resources NV

22-07-2013


Paramaribo - Kapitein Jozef Laurens kan het na vier maanden nog steeds niet geloven dat zijn dorp Pakira door de regering wordt ontkend. In maart kwam hij er achter dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen de leefgemeenschap, ondanks een negatief advies van de districtscommissaris, heeft uitgegeven als goudconcessie aan het bedrijf Ortalis Resources NV. Laurens leidde zaterdag geëmotioneerd een vergadering om zijn dorp te informeren over de situatie, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 22 juli 2013.

Pakira aan de Marowijnerivier staat al ruim zeventig jaar duidelijk op de kaart. De eerste spoorrails van Suriname werd er in 1895 geopend. Het kan er bij de dorpelingen dan ook niet in dat hun leefgebied moet wijken voor een goudwinningsbedrijf. Kapitein en dorpsgenoten beschuldigen minister Hok van opzet.

‘Dit is geen foutje. De kapitein heeft een beschikking van de staat. Met de verkiezingen is hier een stemlokaal en weten alle politieke partijen Pakira te vinden. Maar nu wordt de grond onder ons dorp weggegeven alsof we niet bestaan.’

Unaniem werd tijdens de bijeenkomst ingestemd met het voorstel een advocaat in de hand te nemen en van de staat te eisen dat de concessie weer wordt ingetrokken. De bewoners hopen dat de situatie niet zo hoeft te escaleren zoals in Nieuw Koffiekamp, waar de leefgemeenschap moet wijken voor de goudconcessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten