woensdag 31 juli 2013

Commissie Ordening Goudsector verwijdert goudponton van stuwmeer

Een skalian op het stuwmeer. (Bron foto: Ronny Asabina)
Vernietiging Brownsberg Natuurpark blijkt onverminderd door te gaan

Commissie verwijdert 400 illegale porknokkers uit beschermd natuurgebied

Beveiliging natuurpark faalt weer

31-07-2013


Paramaribo - De Commissie Ordening Goudsector heeft gisteren een goudzoekersponton, een zogenoemde skalian, verwijderd van het Van Blommesteinstuwmeer. Dit wordt vandaag, woensdag 31 juli 2013, bevestigd door Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de commissie.

Goudzoekers aan boord van het ponton waren bij Tonka-eiland aan het werk.

Dompig stelt dat er 'een soort gedoogbeleid' gevoerd wordt zolang de goudzoekers in de rivieren bezig zijn. Het stuwmeer is echter verboden terrein voor goudpontons.

In het parlement zijn vaker vragen aan de regering gesteld wat haar beleid is met betrekking tot skalians. Bij de Ireneval, in het Brownsberg Natuurpark blijkt de commissie maandag en gisteren vierhonderd illegale porknokkers te hebben verwijderd.


Die goudzoekers waren naar het beschermde natuurgebied getrokken, nadat ze waren verwijderd in de omgeving van de hulpdammen van de Afobaka waterkrachtcentrale. Volgens Dompig is de beveiliging van het natuurreservaat 'net gatenkaas'. Dompig beweert, dat de medewerkers zijn commissie constant bezig zijn illegale gouddelvers te verwijderen uit gebieden waar ze niet thuishoren.

Klik hier voor een groot artikel over een stukje historie van goudpontons in Suriname en hoe de autoriteiten met deze skalians omgaan.

Noot: 
Uit het vorengaande blijkt weer eens dat de regering geen beleid heeft inzake de aanwezigheid van goudpontons in rivieren en op het stuwmeer. De wet stelt simpel dat het verboden is om in wateren naar goud te zoeken. Maar, die wet wordt wat betreft de goudpontons door de overheid genegeerd en dus kunnen die grote drijvende goudzoekersbedrijven hun natuurvernietigende werkzaamheden ongestoord verrichten, in ieder geval op de rivieren. Dat de Commissie Ordening Goudsector kennelijk gisteren een skalian van het stuwmeer heeft verwijderd is meer symbolisch. Het verleden leert immers, dat het ponton binnen de kortste keren weer ergens op het stuwmeer zal opduiken...

Voor wat betreft het Brownsberg Natuurpark: de vermeende beveiliging van dit unieke natuurgebied lijkt op dweilen met de kraan open. Het lijkt er dan ook op dat de regering de bescherming van dit natuurpark niet serieus neemt. Toezeggingen over beveiliging lijken niet te worden nagekomen.

Hoe is het mogelijk dat 'beveiligers', als die er al zijn, een groep van 400 goudzoekers niet opmerken?

Dit is een schandelijke zaak die ondertussen absoluut internationale media-aandacht gaat verdienen. En die aandacht gaat er binnenkort ook ongetwijfeld komen.....een persbericht is immers zo in elkaar gedraaid.....
Ik begin het gevoel te krijgen dat alleen een bepaalde vorm van druk ertoe zou kunnen bijdragen dat er eindelijk eens vanuit de regering actie wordt ondernomen om het Brownsberg Natuurpark terug te geven aan de unieke biodiversiteit in het gebied en niet aan goudzoekers die alleen oog hebben voor goud en niet voor de flora en fauna die zij vernietigen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten