woensdag 31 juli 2013

Porknokkers Nieuw Koffiekamp mogen toch gaan werken in deel concessiegebied IAmGold

Het van de hak op de tak 'beleid' van de Commissie Ordening Goudsector

Plotseling blijken porknokkers toch te mogen werken in concessiegebied IAmGold

31-07-2013


Paramaribo - De Commissie Ordening Goudsector verwacht binnen een week of twee overeenstemming te hebben bereikt met porknokkers van Nieuw Koffiekamp. Zij krijgen de gelegenheid te gaan werken in een gebied binnen de concessie van Rosebel Gold Mines NV/IAmGold. Dit bevestigt Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de commissie, vandaag, 31 juli 2013, in de Ware Tijd.

De voorwaarde is wel, dat de goudzoekers een vereniging oprichten en zelf het bestuur kiezen dat als aanspreekpunt voor de autoriteiten gaat fungeren, aldus Dompig.

De autoriteiten hebben de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met Rosebel Gold Mines NV/IAmGold om een deel van de goudconcessie die het bedrijf toch al zou moeten afstoten aan de Staat, nu al terug te geven om een ‘alternatieve plek’ voor de kleine gouddelvers uit Nieuw Koffiekamp te creëren.

Het gaat om een gebied van ongeveer 2.500 hectare dat dichter bij het dorp ligt. Een deel van de porknokkers beklaagde zich erover dat het 4.500 hectare grote gebied dat eerder was toegewezen, te ver van het dorp ligt. ‘Straks heeft men dus twee plekken om te werken’, zegt Dompig.

Twee weken geleden werden illegale goudzoekers uit de Rosebel/IAmGold-concessie verdreven door de commissie, waarna woedende porknokkers een bedrijfsauto van IAmGold in brand staken en een bus beschadigden, omdat bij de verwijdering zogenoemde leden van gewapende machten materieel van de goudzoekers zouden hebben vernield.

Noot:
Wie kan het 'beleid' van de Commissie Ordening Goudsector nog volgen? Eerst worden op 17 juli goudzoekers met het nodige vertoon door 'gewapende machten' in opdracht van de commissie uit het concessiegebied van IAmGold verwijderd en nu blijken plotseling die goudzoekers toch een gebied toegewezen gekregen in dat concessiegebied.
Natuurlijk moet IAmGold op het moment van de verwijdering, al hebben geweten dat zij beschikt over een gebied dat afgestoten zou moeten worden aan de staat. Kortom, van alle kanten (zowel van de zijde van IAmGold als van de commissie) rammelt het beleid en het coördinerende vermogen om een geschil snel tot een goede oplossing te laten komen. Ordening? Het lijkt erop dat de ordening zelf geordend moet worden.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten