vrijdag 5 juli 2013

IAmGold wil van ministerie van NH duidelijkheid over verstrekte concessierechten in ‘area of interest’

Canadese IAmGold wil weten wie in 'area of interest' concessies hebben verkregen

05-07-2013


Paramaribo - Tijdens de presentatie van het Jaarverslag 2012 van IAmGold/Rosebel Gold Mines vandaag in hotel Torarica bleek, dat ook de Canadese goudmijnmultinational duidelijkheid wil over wie feitelijk concessierechten hebben in de zogenoemde ‘ares of interest’ in het concessiegebied van IAmGold. 

 

‘Area of interest’ van IAmGold

Het bedrijf zou hierover, aldus de Ware Tijd Online vanavond, vrijdag 5 juli 2013, in overleg zijn met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

‘Als we een deal moeten sluiten zal het niet veel verschillen van een overeenkomst met een grondeigenaar waarbij marktconforme prijzen zullen gelden’, zei Peter Gordon Stothart, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Rosebel Gold Mines (RGM). Anticiperend op goedkeuring van de overeenkomst met Suriname heeft de RGM al afspraken gemaakt met concessiehouders.

In oppositionele kringen wordt NH-minister Jim Hok ervan beticht met voorkennis concessies in het beoogde uitbreidingsgebied aan onder meer politieke vrienden te hebben gegeven. Hierdoor zouden zij slapend rijk kunnen worden als IAmGold eindelijk beslist haar goudmijnoperaties uit te breiden, zo schrijft de krant.

Sharmila Jadnanansingh, hoofd juridische zaken van de RGM, benadrukte dat lange processen voorafgaan aan een eventuele overeenkomst. Eerst moet onderzoek uitsluitsel geven over voorkomens van goud in een bepaald gebied. Dat kan soms zeven jaren in beslag nemen. Daarnaast zal elke deal worden gesloten in samenwerking met de regering, die voor 30 procent participeert in de uitbreiding van de goudmijn in Brokopondo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten