vrijdag 5 juli 2013

Porknokkers in zwaar weer door dalende goudprijs en stijgende brandstofprijs

Makamboa pleit voor afschaffen government take

05-07-2013


Paramaribo - De kleinschalige goudwinning heeft danig te lijden van de grillen op de internationale markt. Er is sprake van een tegenstrijdigheid die net niet in het voordeel uitvalt van de duizenden zogenaamde porknokkers in het binnenland.

Aan de ene kant de stijgende brandstofprijs die de productiekosten omhoog jaagt en aan de andere kant de dalende goudprijs.

‘We hebben problemen met de stijgende brandstofprijs. Vroeger kon je met vijftig gram goud een vat diesel betalen. Als het door blijft gaan, wordt het wel lastig’, zegt Owen Pryor van belangenorganisatie Makamboa vandaag, 5 juli 2013, in de Ware Tijd.

Zijn organisatie in het dorp Nieuw Koffiekamp wil het afschaffen van de ‘government take’ weer bespreekbaar maken. Deze heffing op brandstof zou de kosten alleen maar verzwaren.

De ongeveer veertig leden van Makamboa werken in de illegale goudsector, maar schrijven zich in om legaal in het onlangs door de presidentiële Commissie Ordening Goudsector toegewezen terrein voor goudzoekers van Nieuw Koffiekamp te gaan werken.

Nu de brandstofprijs stijgt, zou afschaffing van de government take juist als stimulans moeten dienen. De buitenlandse bedrijven zijn altijd al gevrijwaard van de government take. De overheid gaat er vanuit dat de heffing inkomsten oplevert uit groepen die doorgaans geen belasting betalen. Daar vallen de porknokkers ook onder. Door hun kleinschaligheid is het voor dit soort ondernemers al moeilijk inspelen op marktveranderingen. Met ook nog een zwakke administratie wordt het overleven een ware uitdaging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten