woensdag 6 november 2013

Paramaccaanse gemeenschappen Sipaliwini bedreigd door Braziliaanse goudpontons

Goudwinning in open wateren is in Suriname verboden, maar wordt gedoogd

06-211-2013


Paramaribo - Naar goud dreggende pontons vormen nog steeds een ware bedreiging voor Paramaccaanse leefgemeenschappen in Sipaliwini. De plaatselijke autoriteiten willen meteen ingrijpen in de activiteiten van voornamelijk Brazilianen. Volgens districtscommissaris Maverick Boejoekoe vreest de plaatselijke gemeenschap voor meer dan alleen maar een milieuramp, zo bericht vandaag, woensdag 6 november 2013, de Times of Suriname.

Vrouwen in de gemeenschappen voelen zich niet bepaald op hun gemak. ‘De mannen zijn vaak in het bos voor werk en de vrouwen voelen zich niet veilig met de vele Brazilianen die in het dorp komen’, zegt Boejoekoe. Hoe de pontons, die ook skalians worden genoemd, er zijn beland, weet niemand precies. Op gegeven moment waren er zelfs vijftien. Het is ook niet duidelijk of de Commissie Ordening Goudsector, op de hoogte is.

Nu zal onderzocht worden of de Brazilianen toestemming hebben van de autoriteiten in Paramaribo. ‘Je kan niet ergens werken en geen vergunning hebben’, aldus Boejoekoe.

Voorzitter Gerold Dompig van het Managementteam van de commissie, heeft eerder gezegd dat voor het werken met skalians geen toestemming wordt gegeven. De vaartuigen gaan grof te werk en zijn in staat de lokale waterhuishouding te ontregelen. Ook kwikvergiftiging van het water en de biodiversiteit is een gevolg.

Klik hier voor meer informatie over de aanwezigheid van goudpontons in Surinaamse wateren en hoe die gedoogd worden door de regering. Het is vooral het BEP-Assembleelid Ronny Asabina die met regelmaat in De Nationale Assemblee aandacht heeft gevraagd voor de milieuvernietigende kleine varende goudfabrieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten