woensdag 30 april 2014

Anno 30 april 2014 nog steeds ruim 1.000 illegale porknokkers actief in Brownsberg Natuurpark......

Vernietiging natuurgebied gaat onverminderd voort door laks optreden instanties

Dc Pinas heeft goede hoop dat goudzoekers uiteindelijk (.....) natuurgebied verlaten

30-04-2014


Paramaribo - De districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, heeft goede hoop, dat alle goudzoekers die nu actief zijn in het Brownsberg Natuurpark uiteindelijk zullen verlaten. Alles is erop gericht dat zonder geweld te doen, aldus Pinas vandaag, 30 april 2014, in de Ware Tijd.

De afgelopen weken hebben verschillende autoriteiten, zoals het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), de Commissie Ordening Goudsector en de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), aangegeven dat voor hen de maat vol is en dat de goudzoekers binnen enkele dagen verwijderd zouden worden. Toch is dat tot op heden niet gebeurd.

Volgens Pinas zijn die uitspraken gedaan om de ernst van de zaak aan te geven, maar is het de bedoeling dat de overheid zolang mogelijk in gesprek blijft met de goudzoekers. Volgens Pinas gaat het inmiddels om meer dan duizend porknokkers die actief zijn in het Brownsberg Natuurpark.

‘We willen te allen tijden voorkomen dat het escaleert en dat er doden gaan vallen, hoewel sommigen daar misschien op hopen. Daarom blijven we praten.’

Ondertussen werken de verschillende overheden er aan om nieuwe gebieden te zoeken waar de goudzoekers hun werk kunnen voortzetten. De plekken die in eerste instantie waren toebedeeld aan de porknokkers zijn afgewezen, omdat die gebieden volgens hen teveel trefu’s (culturele verboden) hebben, aldus Pinas.

Noot:
Uit dit artikel in de Ware Tijd van woensdag 30 april 2014, moge duidelijk zijn dat de overheid laks optreedt, of eigenlijk helemaal niet. Ondertussen gaat de vernietiging van de biodiversiteit in het natuurgebied onverminderd voort. Ruim duizend illegale goudzoekers!, dat is niet mis, dat is aanzienlijk en gevreesd moet dan ook worden dat zonder daadkrachtig overheids optreden het natuurgebied volledig ten gronde wordt verricht, onder toeziend oog van die overheid en zogenoemde natuurbeschermingsorganisaties als Stinasu en het WWF Guianas.
Zij, zogenoemde natuurbeschermingsorganisaties, kijken toe en de overheid wacht en wacht en wacht.

Al vele jaren zijn porknokkers in het Brownsberg Natuurpark actief en op een enkele kleine verwijderingsactie na, zoals de Clean Sweep-actie een paar jaar geleden onder de regering Venetiaan-Sardjoe, mogen de illegale goudzoekers gewoon hun werkzaamheden continueren en dus het natuurgebied vernietigen.

Hopelijk kan het natuurgebied zichzelf de komende jaren herstellen, want van de overheid en van natuurbeschermingsorganisaties hoeft de biodiversiteit in het gebied niets te verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten