zaterdag 17 mei 2014

Regering waarschijnlijk akkoord met voorstel commissie Ordening Goudsector: 1.000 hectare Brownsberg afstaan aan porknokkers

Minister Relyveld: Stinasu moet gecompenseerd worden voor verlies 1.000 hectare Brownsberg

17-05-2014


Paramaribo - Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) wil dat Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) gecompenseerd wordt voor het verliezen van 1.000 hectare van het Brownsberg Natuurpark aan goudzoekers. Indien het park wordt uitgebreid, moet de stichting in dat gebied wel toeristische activiteiten kunnen ontplooien, aldus de bewindsman vandaag, zaterdag 17 mei 2014, in de Ware Tijd.

Relyveld heeft van de commissie Ordening Goudsector (COG) vernomen, dat er nog een paar watervallen nabij het gebied voorkomen, die onbekend zijn bij Stinasu. De watervallen kunnen dienen als toeristische attractie.

‘Ik ga zelf naar het gebied gaan om dat te beoordelen en zal daarna een beslissing nemen’, stelt de minister. Relyveld gaat ook milieuorganisaties als het WWF Guianas en andere niet-gouvernementele organisaties raadplegen, voordat hij het besluit neemt.

De minister heeft echter nog meer voorwaarden. Zo moet de COG erop toezien, dat de goudzoekers geen activiteiten meer ontplooien in het natuurreservaat. Bovendien moet er niet aan goudwinning gedaan worden op plekken die nabij de kreken liggen, die ook door het park stromen.

Volgens Relyveld neemt hij het voorstel van de commissie in overweging, omdat duizend mannen in dat gebied werken in de goudsector. ‘We willen niet dat duizend gezinnen brodeloos worden en anders hebben we dan weer een groot probleem.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten