donderdag 18 juli 2013

Escalatie relatie IAmGold en porknokkers Nieuw Koffiekamp besproken in parlement

Vraagtekens bij werkzaamheden commissie Ordening Goudsector

18-07-2013


Paramaribo - De Nationale Assemblee heeft vandaag de regering gevraagd om kordaat in te grijpen in de uit de hand gelopen situatie tussen goudmaatschappij Rosebel Gold Mines NV/IAmGold en de illegale goudzoekers van Nieuw Koffiekamp gisteravond. Zij zijn verwijderd uit het concessiegebied, waarna de situatie in het dorp uit de hand liep. Bij de verwijdering werd materieel van goudzoekers vernield en dat bracht enkele goudzoekers ertoe om twee voertuigen van IAmGold in brand te steken.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering meegedeeld, dat zij de regering al heeft gevraagd later op de dag het parlement zo uitgebreid mogelijk te informeren over de situatie.

Namens de coalitie zei Diana Pokie van de BEP, dat de fractie het afkeurt dat de gouddelvers ertoe zijn overgegaan vernielingen aan te richten. Zij mogen het recht niet in eigen handen nemen, aldus de politica.
Maar, in één adem voegde zij er aan, toe niet te kunnen begrijpen dat de Commissie Ordening Goudsector niet in staat blijkt te zijn de situatie met de gouddelvers onder controle te houden, ertoe over is gegaan de bezittingen van de illegale gouddelvers te vernietigen. Dit heeft geleid tot tegenacties van de mannen.

Pokie verwijt de regering dat de mannen van Makamboa een gebied hebben aangewezen gekregen om naar goud te zoeken ‘pe gowtu no de’.

Namens de oppositie zei fractieleider Radjkoemar Randjietsing, VHP, dat wat er is gebeurd niet geaccepteerd moet worden in een beschaafde samenleving. Enerzijds begrijpt hij dat het gaat om een groep mensen die bestaanszekerheid nodig heeft. Anderzijds keurt ook hij het af dat de mannen tot vernielingen zijn overgegaan.

De politicus zei dat ook de maatschappij belangen heeft en recht op bescherming. Randjietsing verwijt de regering ervan wel in staat te zijn grote lappen gronden en concessies af te staan aan de coalitie gelieerde personen, maar het probleem van de gouddelvers maar niet oplost. Beide sprekers hebben dringend verzocht dat de regering snel het parlement informeert en actie onderneemt. ‘Waar is de president’, riepen enkele Assembleeleden door de vergaderzaal, aldus Starnieuws vanmiddag, donderdag 18 juli 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten