vrijdag 7 februari 2014

Oplossing bereikt in conflict tussen IAmGold en porknokkers Romagebied

Plotseling toch eigen goudwinningsgebied gekregen…

Maar, aanwezigheid goud nog niet duidelijk

07-02-2014


Paramaribo - Tijdens een gesprek vandaag, vrijdag 7 februari 2014, tussen president Desi Bouterse en goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp, is, zo bericht Starnieuws 's avonds, een oplossing bereikt.

Afgesproken is dat de goudzoekers zondag uiterlijk om vier uur 's middags uit de Roma-goudmijn weg moeten zijn. Zij mogen elders in het concessiegebied nog drie tot vier maanden werken. Intussen wordt er een weg aangelegd door IAmGold naar een gebied dat toegewezen is aan de goudzoekers van de porknokkersorganisatie Makamboa in Nieuw Koffiekamp.

Bij de ontmoeting waren ook aanwezig coalitieleider Ronnie Brunswijk (ABOP), minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, raadsadviseur Jules Wijdenbosch en Melvin Linscheer, voorzitter van het Beleidsteam van de Commissie Ordening Goudsector. De situatie werd uitvoerig besproken, waarbij uitleg is gegeven aan de delegatie uit Nieuw Koffiekamp.

De goudzoekers zijn, aldus Starnieuws, tevreden over de oplossing. Zij verwachten dat IAmGold een goede weg zal aanleggen naar het nieuwe gebied. De bewaking bij Roma zal worden opgevoerd om te voorkomen dat zaken uit de hand lopen.

De bijeenkomst duurde ongeveer acht uren.

'We zijn blij met wat uit de bus is gekomen en zullen ons daaraan houden, want we willen de afspraak met de president niet schaden', zegt Owen Pryor, voorzitter van Makamboa.

Maar, de goudzoekers verwachten niet dat de weg binnen drie maanden is aangelegd. 'Want je kan het bos openstoten, maar de weg is niet berijdbaar', aldus Pryor. De mannen moeten nog onderzoeken of er goud is in het gebied dat de overheid hen heeft toegewezen. Volgens Pryor zal Rosebel ze bijstaan met het zogenoemde 'prospecten'ofwel onderzoeken naar de aanwezigheid van goud in de bodem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten