vrijdag 7 februari 2014

Porknokkers Nieuw Koffiekamp overleggen met president Bouterse over Roma-goudmijn

Goudzoekers Nieuw Koffiekamp in IAmGold’s Romagebied praten op Kabinet van de President

Ontruiming gebied uitgesteld

07-02-2014


Paramaribo - De ontruiming van het IAmGold Romagebied, waar goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp bezig zijn met illegale goudwinningsactiviteiten, is uitgesteld.

Aanvankelijk zou de goudmijn te Roma, zo werd de porknokkers gisteren medegedeeld, binnen 48 uur worden ontruimd. Besloten is om vandaag, vrijdag 7 februari 2014, een gesprek te hebben met de goudzoekers in het Perscentrum van het Kabinet van de President met onder andere president Bouterse, zo bericht Starnieuws.


Hoewel er nagenoeg vijftig consultaties zijn gehouden met de bewoners en leiding van Nieuw Koffiekamp, blijkt het probleem niet opgelost te zijn. De commissie Ordening Goudsector had de goudzoekers een ander goudwinningsgebied toegewezen, maar niet iedereen heeft hier gebruik van gemaakt. Een deel van de goudzoekers is in het Romagebied gebleven.

Enkele maanden geleden werd aan de kapitein en de goudzoekers meegedeeld, dat ze het gebied moeten verlaten. Toen dit niet gebeurde, werd de politie ingeschakeld die zou moeten ingrijpen.

De goudzoekers uit het gebied vinden dat zij het recht hebben om te mijnen in het Romagebied.

Rosebel Gold Mines NV/IAmGold heeft het gebied nodig voor nieuwe goudmijnactiviteiten.

ABOP-Assembleelid Ronnie Brunswijk werd ook ingeschakeld en hij beloofde te zullen bemiddelen, maar hij is nog niet naar Nieuw Koffiekamp geweest. Hij kreeg deze week te maken met een dodelijke schietpartij in zijn goudconcessie ‘Mama Ndyuka’. Bij een gewapende overval werd een goudzoeker door een aantal Brazilianen doodgeschoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten