vrijdag 7 februari 2014

Paramaccaanse goudzoekers willen geen ‘Nieuw Koffiekampse’ toestanden

Illegale goudwinning Meriangebied. (Foto's: Cie. Ordening Goudsector)
Uit Meriangebied verwijderde porknokkers nog steeds geen eigen gebied toegewezen gekregen

07-02-2014


Paramaribo - Goudzoekers van het Paramaccaanse gebied willen niet geconfronteerd worden met toestanden zoals die in Nieuw Koffiekamp. Zij zijn er niet gerust op, dat de overheid nog geen gebied aan hen heeft toegewezen om goud te winnen, terwijl de goudovereenkomst tussen de Staat en de Amerikaanse goudmultinational Newmont al bijna is beklonken. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 februari 2014.

Newmont wil een grote goudmijn opzetten in het Meriangebied, waaruit lokale goudzoekers sinds 2010 zijn verwijderd door en in opdracht van de commissie Ordening Goudsector Suriname. Hen was toen toegezegd dat ze een ander gebied toegewezen zouden krijgen.

‘We wensen een stuk terrein te krijgen, omdat we geen escalaties willen zoals de gevallen in Nieuw Koffiekamp’, zegt Rene Amautan, woordvoerder van Merian Gowtuman, die naar zijn zeggen 250 goudzoekers vertegenwoordigt.

De goudzoekers van Nieuw Koffiekamp weigeren te vertrekken uit de Roma-concessie van Rosebel Gold Mines NV/IAmGold in Brokopondo. Zij hebben weliswaar een gebied toegewezen gekregen, maar vinden dat het winnen van goud er alleen mogelijk is voor kapitaalkrachtigen.

'Wij zullen daarom de eventuele aangewezen plek eerst goed prospecten voordat we akkoord gaan’, zegt Amautan. Volgens hem had ordeningscommissie al een gebied in kaart gebracht, maar dat bleek achteraf al uitgemijnd. De Paramaccaanse gouddelvers hebben daarna een ander gebied voorgesteld, maar hebben hierop nog geen reactie gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten