vrijdag 4 september 2015

Minister Dodson op zoek naar goudpontons op stuwmeer

Eigenaren scalians krijgen brief van NH overhandigd met mededeling dat ze moeten verdwijnen

Dodson gaat in gesprek met eigenaren goudpontons

04-09-2015  De Surinaamse Krant/Starnieuws


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) oriënteert zich vanochtend, vrijdag 4 september 2015, op het stuwmeer in verband met de daar aanwezige drijvende goudzoekfabrieken. Ook een vertegenwoordiging van de Commissie Ordening Goudsector maakt deel uit van de delegatie. De goudpontons ofwel scalians die op het stuwmeer naar goud zoeken zullen zich moeten verwijderen. Er zullen brieven worden afgegeven die bestemd zijn voor de eigenaren.

(Bron foto: Ronnie Asabina)

De bewindsman laat via Starnieuws weten, dat alle scalians zich dienen te verwijderen van het stuwmeer. Hun activiteiten zijn onder andere funest voor de damwanden en de Afobaka-waterkrachtcentrale. De bewoners van dorpen in de omgeving ondervinden veel last van de activiteiten op het stuwmeer. Het water in de kreken wordt ernstig vervuild.

Hoewel de goudzoekers op de scalians geen kwik gebruiken, wordt de bodem van het stuwmeer wel door ze omgewoeld. De schade aan het milieu en de dammen in het meer is groot.

Dodson zal binnenkort met alle eigenaren van de pontons een gesprek hebben. In overleg zal nagegaan worden waar er vergunning gegeven wordt aan de goudzoekers om hun activiteiten te ontplooien.

De bewindsman zegt, dat diverse personen betrokken zijn bij de goudactiviteiten en dat de lijnen lopen tot de politieke top. Er zal volgens Dodson zonder aanzien des persoons worden gehandeld. Niemand mag meer goud zoeken in het stuwmeer.

Jarenlang is de aandacht in De Nationale Assemblee gevraagd voor deze activiteiten, vooral door het toenmalig BEP-Assembleelid Ronnie Asabina, maar er is nimmer opgetreden. Er is nu overeenstemming bereikt, dat de scalians definitief van het stuwmeer moeten verdwijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten