vrijdag 19 juli 2013

LVV maakt zich zorgen over transport naar- en slacht van runderen op goudvelden

Dieronvriendelijk transport en verkeerde wijze van slachten

19-07-2013


Paramaribo - Onderdirecteur Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Edmund Rozenblad, waarschuwt dat het niet raadzaam is runderen te vervoeren naar goudvelden om ze daar te slachten. Rozenblad zegt vandaag, 19 juli 2013, op Starnieuws, dat dit fenomeen steeds vaker voorkomt. Met name Braziliaanse goudzoekers transporteren de runderen naar de goudvelden, waar de dieren worden geslacht voor eigen consumptie.

‘Het probleem is tweeërlei. Op de eerste plaats is er sprake van dieronvriendelijk transport. De dieren worden gekneveld en onder dieronvriendelijke manieren getransporteerd. Daarnaast worden ze onder slechte omstandigheden op een verkeerde manier geslacht’, aldus Rozenblad.

Hij zegt verder te zullen onderzoeken op welke schaal er runderen getransporteerd worden naar de goudvelden. Rozenblad zal hierover ook contact opnemen met de Commissie Ordening Goudsector om na te gaan welke maatregelen genomen kunnen worden.

Van de politiepost te Stolkertsijver heeft het ministerie al vernomen, dat er vaker dieren gebonden in voertuigen worden meegenomen naar de goudvelden. Rozenblad legt uit dat bij het transporteren van de dieren over de rivier in kleine boten de dieren zodanig worden vastgebonden dat zij haast geen ademruimte hebben.

De LVV-onderdirecteur adviseert dat het beter zou zijn dat de goudzoekers legaal geslacht vlees in Paramaribo aanschaffen, die inzouten en meenemen naar de goudvelden. ‘Er zijn voldoende manieren van inzouten tot invriezen van goedgekeurd vlees en dat mee te nemen.’ Niet gekeurd vlees slachten, kan ervoor zorgen dat de gezondheid van de gebruikers is gevaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten