vrijdag 19 juli 2013

Porknokkers Nieuw Koffiekamp lijden door actie IAmGold ruim SRD 500.000 schade

Een porknokker bekijkt schade. (Bron foto: Jason Leysner/dWT)
Politie, CTU en beveiligingsbedrijf vernielen voor half miljoen SRD schade materieel goudzoekers

19-07-2013


Paramaribo - De schade die kleinschalige goudzoekers ofwel porknokkers van Nieuw Koffiekamp hebben geleden, ligt boven de SRD 500.000. Dat zeggen goudzoekers die woensdagavond verdreven zijn uit de goudput ‘Roma’, die valt binnen de concessie van Rosebel Gold Mines NV/IAmGold. Ze zeggen dat bij de verwijdering hun machines kapot zijn gemaakt en ook in brand gestoken.

Volgens de goudzoekers zouden de vernielingen gepleegd zijn door manschappen van de politie, de Counter Terrorism Unit (CTU) en een security bedrijf. ‘We willen graag weten wie voor de schade gaat opdraaien’, zegt porknokker Boy.

Een bron zegt vandaag, vrijdag 19 juli 2013, in de Ware Tijd, dat de kosten gedekt gaan worden door de staat. Helaas laat de krant in het midden uit welke hoek die bron afkomstig is. Is het iemand van de overheid of wellicht iemand van Rosebel/IAmGold?

De goudzoekers zeggen op mensonwaardige manier te zijn behandeld. ‘Den man pusu unu lek pingo uit a goudmijn’, zegt een gouddelver. Volgens de groep zijn schoten gelost door de gewapende eenheden in het dorp. ‘Dat hoefde helemaal niet, want we hebben ons nooit verzet’, stelt Boy.

Volksvertegenwoordiger Ronnie Brunswijk, die gisteren met een helikopter werd overgevlogen naar Nieuw Koffiekamp, heeft de gouddelvers opgeroepen zich kalm te houden. Enkele van hen hebben uit boosheid, nadat hun machines waren beschadigd, een auto van de goudmultinational IAmGold in brand gestoken. Brunswijk hield hen voor dat het helemaal niet nodig is om kwaad met kwaad te vergelden. ‘Wat jullie hebben gedaan is strafbaar. Dit moet zich niet meer voordoen, anders kan ik moeilijk voor jullie opkomen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten