'Gowtu' van Volkskrant-journalist tracht helder non-fictief beeld te schetsen van de wereld van Surinaamse kleinschalige goudwinning
03-03-2013
De Amsterdamse Vereniging Ons Suriname en Uitgeverij Conserve organiseren op 10 maart 2013 een forumdiscussie en presentatie van het boek 'Gowtu, Klopjacht op het Surinaamse goud' van Volkskrant-onderzoeksjournalist Jeroen Trommelen. De bijeenkomst wordt gehouden in het onderkomen van de Vereniging Ons Suriname aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk.
Goudconcessionarissen krijgen heel veel grond. Gouddeals zijn op komst. De ordening in deze sector is niet transparant. Natuurgebied Brownsberg staat op afbrokkelen terwijl de geheime uitgifte van goudconcessies doorgaat. De brulapen huilen. Wat gebeurt er in de goudsector van Suriname? Op die vraag probeert een forum het antwoord te geven.
Discussieleider Roy Khemradj is journalist.
Antropologe Marjo de Theije (VU Amsterdam en GOMIAM, CEDLA) doet al jaren onderzoek bij kleine goudzoekers in het Lawagebied in Suriname en in Brazilië. In Suriname werken 20 tot 30 duizend kleine goudzoekers. De Theije kent de stem in de goudput. Wat motiveert hen; hoe is de relatie met de concessiehouder; wat betekent ´ordening´ van de goudsector voor de Surinaamse porknokker ofwel de kleinschalige Surinaamse en Braziliaanse (garimpeiro) goudzoeker? En hoe is de situatie in de buurlanden? De Theije legt het uit, met beeldmateriaal uit de goudvelden. Ze houdt een inleiding onder de titel: De stem van de kleine goudzoeker. (Noot: In september 2010 verscheen een interview van mij met De Theije in het Nederlands/Surinaams maandblad Parbode.)
Robby Makka is voormalig hoofd Fiscale Zaken van het Surinaamse ministerie van Financiën. Hij is oud-voorzitter van de Investeringscommissie Suriname en voorzitter van de Kenniskring Nederland Suriname en neemt deel op persoonlijke titel als kenner van de Surinaamse economie (onder voorbehoud).
Jeroen Trommelen is onderzoeksjournalist voor de Volkskrant en het Nederlands/Surinaams maandblad Parbode. Hij onderzocht ruim een jaar de nieuwe goudkoorts in Suriname. Een jonge goudzoeker in het Surinaamse Maripaston wordt doodgeschoten. Het motief is onduidelijk en de rechtszaak in Paramaribo lijkt een haastige cover up.
Ondertussen bestrijden Ronnie Brunswijk en de familie Bouterse elkaar de macht in de veelbelovende goudmijn.
Wie controleert de goudhandel en verdient er het meeste aan? Hoe kreeg de pleegzoon van president Bouterse de legendarische goudconcessie Benzdorp in handen? Hoe konden goudzoekers het waardevolle beschermde natuurpark Brownsberg vernielen terwijl overheid en Wereld Natuur Fonds toekeken?
Trommelen heeft een speciaal weblog in het leven geroepen om het boek onder de aandacht te brengen. Daarop wordt overigens expliciet vermeld dat het een non-fictieboek zal zijn. Dat zou betekenen, dat de inhoud van het boek controleerbaar met feiten moet zijn onderbouwd en niet alleen moet zijn opgebouwd uit 'bronnen', van horen zeggen, geruchten, 'vernomen van', verklaringen van derden, enzovoorts.
Zondag 10 maart 2013
Van 15:00 - 18:00 uur
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19a
1093 SK Amsterdam