donderdag 12 september 2019

Franse ambassadeur Joly en NPS-voorzitter Rusland bespreken problemen in het grensgebied

(Bron foto: NPS)
Frankrijk wil gezamenlijke aanpak bij aanpak milieuvriendelijke goudwinning in grensgebied


Tijdens een onderhoud tussen de Franse ambassadeur Antoine Joly en de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, gisteren in partijcentrum Grun Dyari, is onder andere gesproken over ontwikkelingen en problemen in het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana. Het gesprek kwam op verzoek van de Franse ambassadeur, meldt de NPS, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 september 2019.

Tijdens het onderhoud werd ook gesproken over de huidige politieke situatie en de komende verkiezingen in Suriname.

Rusland wilde onder andere meer weten over de reden waarom de Fransen de afgelopen periode heel hard hebben opgetreden tegen Surinamers in het grensgebied. Naar voren is gekomen, dat er meer overleg dient plaats te vinden om calamiteiten in de toekomst te vermijden en dat er behoefte is om gezamenlijk op te treden in het grensgebied. Het gaat om de milieuproblemen door onder andere de kleinschalige goudwinning en de aanverwante gevolgen die schadelijk zijn voor de omgeving. De NPS-voorzitter kon zich vinden in het standpunt dat het gebied niet slechts als een grensgebied beschouwd moet worden.

Er is grote bezorgdheid omtrent het gebruik van kwik en andere vormen van milieuvervuiling. Ook het feit dat een grote groep personen in dat gebied woont en zowel aan de Surinaamse als de Franse kant hun woonomgeving hebben brengt met zich mee, dat speciale aandacht van beide zijden wordt besteed om de ontwikkeling van het gebied op een verantwoorde manier ter hand te nemen.

De Franse ambassadeur gaf aan dat met een gezamenlijke aanpak, zoals een goedwerkende gemengde commissie, er middelen vrijgemaakt kunnen worden om Suriname te helpen bij een verantwoorde productie waaronder milieuvriendelijke goudwinning in het grensgebied. Hierdoor zouden de mogelijkheden voor toerisme ter hand kunnen worden genomen.

Partijen besloten zich te zullen inzetten voor een goede samenwerking vanuit beide zijden, ook na de verkiezingen die in 2020 zullen worden gehouden.